Debatt

Datorsupport ska vara avdragsgillt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Maud Olofsson: Hushållsavdraget skapar jobb – och helgmys

Centerpartiet vill skapa fler jobb, genom att låta och HUS-avdraget gälla för hjälp med IT-prylar.
Centerpartiet vill skapa fler jobb, genom att låta och HUS-avdraget gälla för hjälp med IT-prylar.

Tänk dig att komma hem i kväll. Leksakerna är undanplockade. En lätt doft av såpa från de rena golven i vardagsrummet. Den dammiga bokhyllan nästan glänser. I garderoben är den rena tvätten redan instoppad. I stället för dammsugaren finns tid och ork till helgmys.

Det som tidigare var omöjligt är nu verklighet för över 100?000 barnfamiljer, äldre och alla andra som uppskattar att få hjälp i hemmet.

Skattereduktionen för hushållstjänster är en viktig jämställdhets- och frihetsfråga för Centerpartiet som vi genomfört i regeringen. Det handlar bland annat om städning, klädvård och matlagning, snöskottning, eller barnpassning. Reformen har utökats till det vi i dag kallar för HUS-avdraget.

Förra året förenklade vi systemet. Du som köper husarbete betalar bara hälften av arbetskostnaden. Hushållsnära tjänster är en av regeringens mest framgångsrika reformer. Vi har nått våra mål och mer därtill på rekordtid. Efter bara 2,5 år är avdraget en succé och otroligt populärt hos svenska folket.

Novus Opinion har på Centerpartiets uppdrag frågat svenska folket om de tycker att skattelättnaden för hushållsnära tjänster ska få vara kvar. Resultatet är tydligt. 6 av 10 svenskar (59 procent) vill behålla reformen. Det är föga förvånande, då reformen har en rad positiva effekter.

Stärkt jämställdhet och enklare livspussel. Äntligen kan barnfamiljer ägna sig åt helgmys i stället för skurhinken. Att komma hem till ett nystädat hem där tvätten är struken och golven är rena ger många familjer mer tid till varandra. Hushållssysslor som tidigare utförts i stor utsträckning av kvinnor blir nu professionaliserade. Motståndarna säger att det bara är de rika som har råd. Men när vi tittar på vilka som köper tjänsterna är den största gruppen i dag barnfamiljer med medel­inkomster.

Nya företag och fler jobb. 9 av 10 av de anställda kommer från arbetslöshet, enligt Almega. Till och med oktober 2009 har 3 357 företag fått reduktion tillbaka från Skatteverket. De flesta är småföretag.

Fler än 8 000 personer arbetar med hushållsnära tjänster, och inte minst är det kvinnor och personer med invandrarbakgrund som har fått nya jobb.

Tidigare svarta jobb blir vita. Människor som jobbar med hushållstjänsterna får nu tillgång till social trygghet med sjukförsäkring och pension. Efterfrågan på vita hushållstjänster har ökat kraftigt. På bara en månad, november till december 2009 tillkom över 25 000 nya kunder, enligt Skatteverket.

Om oppositionen skulle vinna valet i höst kommer denna utveckling att gå förlorad. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är eniga om en sak, att avskaffa de hushållsnära tjänsterna. Branschorganisationen Almega bedömer att minst hälften av de anställda i branschen skulle hotas av arbetslöshet. Omkring 4?000 personer kan tvingas ut i utanförskap som en direkt konsekvens. Flera tusen företag hotas av konkurs och många kvinnor får åter ägna mer av sin fritid till städning. Den röda koalitionen slår undan fötterna för jobb, företag och helgmys.

Än märkligare är att vänstern värnar avdrag för typiskt manliga branscher som omfattas av ROT-avdraget. I Mona Sahlins värld är arbetet att byta ett fönster mer värt än att putsa det. Vänsterns politik präglas av brist på både jämställdhet och insikt om var vi skapar framtidens jobb.

Vi kommer att ta striden för hushållsavdraget i höstens val. Avdraget för hushållstjänster blir kvar och vi kommer att föreslå ytterligare förbättringar.

Centerpartiet vill också gå vidare och pröva en utökning som innebär att HUS-avdraget ska omfatta IT-tjänster. Det finns i dag för få företag som erbjuder IT-support till privatpersoner men efterfrågan är stor. Det kan handla om hjälp att installera den nya tv:n eller datorn. Kan en skattelättnad bidra till att branschen växer är det också en möjlighet för många unga att få jobb.

Med vänsterkartellen hotar ett stort svek mot de anställda i branschen, alla företag och inte minst landets barnfamiljer. I höst har svenska folket ett tydligt val att ta ställning till.

Maud Olofsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt