Så ska vi ge de arbetslösa jobb

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bert Karlsson: Sverige förlorar på politikernas käbbel och taktikspel

Bert Karlsson.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Bert Karlsson.

Nyligen presenterades en rapport, med ett alarmerande budskap. Socialbidragen kommer att öka med 50 procent fram till år 2012. Och de allra flesta som drabbas är de unga – som kommer att tvingas till ännu mer bidrag i framtiden.

Det kommer i sin tur att leda till mer kriminalitet, mer dryckenskap, mer drogmissbruk: helt enkelt en social misär.

Ända sedan jag satt i riksdagen för tjugo år sedan har jag försökt få svar på en viktig fråga: Hur kan det vara lönsamt att låta folk gå på bidrag?

Ingen, jag skriver ingen, har haft ett vettigt svar. Framför allt inte de styrande politikerna.

Det borde bildas ett departement för lågkonjunktur. Ett departement som står redo med åtgärder och finansiella muskler att investera den dagen som ekonomin går bakåt.

För som det är i dag investerar stat, kommun och företag när det är högkonjunktur – det vill säga när det är som allra dyrast.

När det är lågkonjunktur ligger alla lågt – och skjuter över problemen på varandra.

I kristider låter staten kommunerna ta smällen, enbart för att få respit under sin mandatperiod. Motståndarblocken motarbetar varandra för att vinna tid när ingen vill att det ska gå bra för den andra parten.

Samtidigt drabbas Sverige.

Tyvärr är jag kanske en vänsterpartist i det här läget, men det är en social katastrof att låta folk gå hemma och få bidrag. Låt äldre arbetsföra jobba med tillfälliga intagsjobb inom skola och vård, där det verkligen saknas människor i dag. Låt unga få lärlingsjobb, för att sedan slussas ut på arbetsmarknaden. Det vore en överlägsen metod jämfört med alla meningslösa utbildningar som samhället redan sponsrar i dag.

De 80 procent av arbetslöshetskassan som går ut till folk utan jobb borde naturligtvis investeras till jobb av olika slag. Låt folk få jobba, med några procents högre ersättning för att stimulera – i stället för att samma människor ska leva av bidrag.

Sänk dessutom pensionåldern för folk med tunga jobb, som gruvarbetare och liknande, till sextio år. Det kan aldrig bli en kostnad att unga tar över när de äldre går hem. Och egentligen borde det vara självklart att yngre går in och tar över innan de äldre sliter ut sig.

Det går att ta bort det mesta av arbetslösheten i Sverige. Den skulle lätt kunna ligga på runt fyra till fem procent, bara alla samarbetade. Det skulle inte ens vara en kostnad för samhället. Det är obegripligt att inget parti eller gruppering redan insett det.

Lösningen kan vara en Sverigebudget, där alla politiska läger arbetar med ett gemensamt mål i stället för att vinna billiga poäng för egen räkning. En budget där stat, kommun och landsting samarbetar, naturligtvis under en längre period. En budget som jobbade för landets bästa och inte för enskilda partier.

Bert Karlsson

Skara

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN