ÅSIKT

Låt oss själva få bestämma vad som är nyttigt att äta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

På tisdag röstar Europaparlamentet sannolikt ja till en ny förordning om hur våra livsmedel ska vara märkta. De svenska socialdemokraterna, anförda av ledamoten Åsa Westlund, hör till förordningens ivrigaste tillskyndare. De vill med lagar och regleringar slå fast vilka enskilda livsmedel som är nyttiga och vilka som är onyttiga.

Åsa Westlund behöver hjälp och stöd av EU för att äta nyttigt. Hon har motiverat sitt engagemang med att hon en dag upptäckte att de Bran Flakes hon åt dagligen för fibrernas skull visade sig vara fulla av socker. Om hon läst innehållsförteckningen tidigare skulle vi kanske ha sluppit lagstiftning på EU-nivå.

En förordning om livsmedelsmärkning kanske kan tyckas harmlös, men regleringar kostar pengar och till syvende og sidst blir det vi konsumenter som tvingas betala. Dessutom är det inte nödvändigtvis så att sådant som är onyttigt för vissa människor är onyttigt för alla. Allting beror naturligtvis på hur man lever och vad man äter i övrigt.

Nyponsoppa innehåller mycket C-vitaminer och kan vara ett bra mellanmål. Men enligt regleringsivrande socialdemokrater ska nyponsoppa helst ha ett lysande rödljus på förpackningen. De tycker nyponsoppa innehåller för mycket socker.

Vad olika livsmedel ska få kallas riskerar också att bli föremål för reglering. Enligt förslaget får varumärken inte ens antyda att någonting är nyttigt.

Bara under min korta livstid har synen på vad som är nyttigt och onyttig ändrats många gånger. Ett tag var salt den stora boven, därefter fettet. Sedan kom rapporter om sockerberoende och jakten på sockerbomber startade. Nu är det kolhydrater i allmänhet som skapar panik. Egentligen är det inte så konstigt. Forskare har olika åsikter om vad som är viktigt och vår kunskap förändras hela tiden. Därför blir det fel när politiker ger sig in och försöker styra och reglera vad vi ska äta.

Sanningen är nog att man ska försöka ha en allsidig och varierad kosthållning. Vi måste vara medvetna och kritiska konsumenter. Men för det måste vi själva ta ansvar.

Den här typen av förslag skvallrar om en tråkig människosyn. De politiker som vill reglera vår kosthållning utgår helt enkelt från att vi är dumma. Knappast någon tror att tuggummi är nyttigt eller ersätter tandborstning för att tillverkaren av Xylitol hävdar att de är bra för tänderna.

Vi har var och en ett ansvar för vår hälsa och vad vi stoppar i oss. Vi kan inte överlåta till politiker att avgöra vad vi ska äta. Regleringar av det här slaget är inte bara dyra för oss konsumenter, de riskerar att göra oss lata och dumma. Det är långt farligare för folkhälsan än för mycket Bran Flakes är.

Christofer Fjellner (m Ledamot Europaparlamentet ersättare i utskottet för miljö folkhälsa och livsmedelssäkerhet)