Debatt

Hur kan ni acceptera Söders kvinnohat, SD?

Debattören: Han påstår att kvinnor som gör abort dödar barn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om Sverigedemokraterna inte agerar kan vi anta att de håller med Björn Söder om att kvinnor som gör abort dödar barn – och det är inget annat än kvinnohat, skriver Sofia Jarl.
Om Sverigedemokraterna inte agerar kan vi anta att de håller med Björn Söder om att kvinnor som gör abort dödar barn – och det är inget annat än kvinnohat, skriver Sofia Jarl.

DEBATT

DEBATT. Året 2020 var ett svårt år, men under årets sista dagar fick vi fira en viktig seger för kvinnors frihet: Argentina legaliserade abort, som en stark kvinnorättsrörelse har kämpat hårt för.

Men kampen för fri abort stannar inte där och abortmotståndet finns betydligt närmare än på andra sidan Atlanten.

Förra veckan ställde Sverigedemokraten Björn Söder en skriftlig fråga till statsrådet Isabella Lövin om ministern avser att verka för att få ned antalet aborter i världen. Bakgrunden till Björn Söders fråga är att den kristna tidningen Världen idag rapporterar att abort var den vanligaste ”dödsorsaken” på jorden 2020.

”Totalt 42 miljoner ofödda dödades i aborter”, skriver Söder. Söder beklagar sig över att fokus ligger på kvinnors rätt till abort och att ”med ett skevt fokus riskerar abort att bli ett slags preventivmedel där ingen hänsyn tas till de ofödda barnens rättigheter”.

Svensk abortlagstiftning är en av de säkraste i världen och det finns ingen riksdagsmajoritet som vill förändra den.

Till och med Sverigedemokraterna har vänt i frågan och står idag bakom den nuvarande utformningen – trodde vi tills i fredags. Vi kan aldrig ta aborträtten för given och Björn Söders fråga ger en utmärkt illustration till varför.

Abortmotstånd i dag är försåtligt. Det tar skepnad genom att kvinnor som gör abort stigmatiseras, på det sätt som Björn Söder gör. När Björn Söder brukar ord som ”dödar” menar han implicit att en kvinna som avslutar sin graviditet i själva verket är en kvinna som dödar sitt barn.

Att göra kvinnor till mördare för att hon äger rätten till sin kropp och sitt liv är abortmotstånd och kvinnohat i sin renaste form, som Björn Söder bidrar till i Sveriges riksdag.

En samlad medicinkår slår fast att före vecka 18 (till och med upp till vecka 22) är det omöjligt för ett foster överleva utanför kvinnans kropp. Att begränsa eller undanhålla möjligheten till abort minskar inte heller aborttalen, det leder bara till fler osäkra aborter.

Därför bygger abortmotstånd på misogyn etik och begränsande känslor, inte vetenskap, demokratiska rättigheter och respekt för individens känslor för sin graviditet.

Den abortmotståndstrategi som Björn Söder använder är att prata om det ”ofödda barnets rättigheter”. ”Det ofödda barnet” är ett icke levnadsdugligt foster om kvinnan inte väljer att viga sin kropp åt graviditeten och därefter sitt liv åt föräldraskapet.

Graviditeten är bara en bråkdel av det föräldraskapet, att fullfölja en graviditet är ett livsavgörande beslut. Det är ett effektivt sätt att förminska kvinnans värde och förneka hennes rättigheter. Men det är nog vad Björn Söder vill.

Vidare oroar sig Björn Söder för att abort ska användas som preventivmedel, vilket också är ett exempel på de fraser som används för att rispa i kvinnans aborträtt.

Det finns en föreställning om när en abort är legitim, en bild som är väldigt olycklig. Världen över kämpar kvinnor för att få den rätt till abort som ska vara en självklarhet, men här ska vi stå och skämmas och hatas över att bruka vår rättighet.

Därför uppmanar Centerkvinnorna till att upprätthålla en stark motståndskraft mot abortmotstånd i alla dess former i folkvalda församlingar, demokratiska organisationer och i samhället i stort.

Vi måste stå upp för kvinnors rätt till sitt beslut, sin anledning till det och sina känslor för det. I stället för att verka för att minska aborttalen som Björn Söder önskar, vill Centerkvinnorna att Sverige ökar andelen i biståndsbudgeten för sexuell och reproduktiv hälsa för att säkra den globala tillgången till fria och säkra aborter.

Det narrativ som Björn Söder representerar villkorar den fria aborten på ett moraliskt och emotionellt plan. Han förkroppsligar det hot mot fri abort som finns i vårt land, där abort ska vara fritt och säkert.

Det är för mycket att hoppas att Björn Söder skulle förstå vad fri abort innebär för kvinnors frihet och rättighet.

Centerkvinnorna undrar varför Sverigedemokraterna accepterar detta kvinnohat från en av sina mest profilerade politiker?

Historiskt sett har partiet haft ett enormt tålamod med Björn Söder, hur länge håller det? Om Sverigedemokraterna inte agerar kan vi anta att de håller med sin företrädare om att kvinnor som gör abort dödar barn – och det är inget annat än kvinnohat.


Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Debatten om fri abort

LÄS VIDARE

DEBATT Nej, samvetsfrihet hotar inte aborträtten

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om fri abort

Abort

Sverigedemokraterna

Björn Söder

Isabella Lövin

Preventivmedel