Debatt

Vi får inte fega ur när det gäller, Alliansen

M-ledamot: Det är dags att göra upp med metoden att inte lägga egna, skarpa förslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Niklas Wykman (M) skriver att Alliansen ”bör göra upp med den arbetsmetod som innebär att vi avstår från att lägga skarpa politiska förslag i riksdagen när det verkligen gäller” och menar att metoden gynnar Stefan Löfven och Socialdemokraterna.
Niklas Wykman (M) skriver att Alliansen ”bör göra upp med den arbetsmetod som innebär att vi avstår från att lägga skarpa politiska förslag i riksdagen när det verkligen gäller” och menar att metoden gynnar Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

DEBATT

DEBATT. Nyligen bröt Centerpartiet och Liberalerna alliansöverenskommelsen om misstroendeomröstning. Samtidigt som Alliansen står och stampar om gemensam politik har Sverige flera centrala utmaningar.

Med en dåligt fungerande bostadsmarknad, en växande segregation, stor otrygghet och en finansminister som lämnar Sverige utan ekonomiska skyddsvallar inför kommande kriser är behovet av en ny regering stort.

Moderaterna bör tillsammans med hela Alliansen göra upp med den arbetsmetod som innebär att vi avstår från att lägga skarpa politiska förslag i riksdagen när det verkligen gäller.

Vi har använt oss av den sedan valförlusten 2014 och den skadar tilltron till svensk politik. Den gynnar Socialdemokraterna som kan fortsätta genomdriva en skattehöjarpolitik som saknar både folkligt stöd och stöd i Sveriges riksdag. Tillsammans med Alliansen bör vi börja bedriva politik på riktigt. Sverige behöver en opposition som aktivt arbetar för att genomdriva sin politik, annars är det inte en opposition.

Det tog alldeles för lång tid för mig och mitt parti att komma fram till den enda möjliga och intellektuellt rimliga slutsatsen att vi i alla lägen ska lägga skarpa förslag i riksdagen.

Decemberöverenskommelsen var ett dåligt svar på den förändrade parlamentariska situationen som uppstod efter valet. Vi är många som bär ett ansvar för det, inte minst jag själv. Men det är genom att lära sig av sina misstag man kan bli bättre.

Alliansen som helhet har tyvärr fortfarande inte gjort upp med idén bakom Decemberöverenskommelsen. Det är först när alla allianspartier landat i slutsatsen att det är nödvändigt att vi försöker genomdriva vår politik i alla lägen som vi åter kan börja förtjäna väljarnas förtroende tillsammans.

I Moderaterna har det under lång tid pågått ett grundligt politiskt förnyelsearbete under ledning av bland andra Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. Tillsammans har hundratals moderater från riksdag, landsting, regioner och kommuner deltagit i utvecklingsarbetet av vår politik. Vi har politiska förslag som hänger ihop och ger oss en god och stabil grund för att regera Sverige. Vi har tagit fram reformförslag som ger svar på hur tryggheten ska återupprättas i Sverige och hur jobben ska bli fler.

Vi behöver återigen bedriva en ansvarsfull ekonomisk politik som klarar nästa ekonomiska kris. Just nu använder Socialdemokraterna tre till fyra gånger så mycket av det ekonomiska utrymmet i högkonjunktur som experterna menar är rimligt.

Det är hög tid att det blir ett slut på att förhålla sig till spelteori och delta i makt- och mediespel. Vi ska lägga skarpa förslag på riksdagens bord för att det är rätt och riktigt.

Det ska bli mer lönsamt att jobba och det behövs fler poliser med högre lön. Ett bidragstak bör införas och vi ska ha en budget med tillräckliga överskott för att möta nästa kris. Vår utgångspunkt ska alltid vara sakpolitiken.

Det är dags att Moderaterna börjar bedriva en kraftfull oppositionspolitik som på riktigt arbetar för att få genomslag för våra värderingar.


Niklas Wykman, riksdagsledamot (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen i Moderaterna

LÄS VIDARE

DEBATT. Kristerssons löfte om SD går inte att lita på

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Moderaterna

Moderaterna

Alliansen

Socialdemokraterna

Niklas Wykman

Ekonomisk politik

Decemberöverenskommelsen