Ebba Busch, här har du din utopi
Madeleine van der Veer: Alternativen till kärnkraft finns här och nu
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2024-10-28
DEBATT. För en vecka sedan samlades partiledarna för höstens debatt i SVT:s Agenda. Under diskussionen om framtidens energisystem menade energi- och näringsminister Ebba Busch att de alternativ till ny kärnkraft som forskarna pekar på är ”en utopi, en teknik som inte finns i dagsläget”.
Vi har glädjande nyheter till energi- och näringsministern: Utopin är verklighet, tekniken byggs ut i stor skala – här och nu.
I Sverige, och runt om i världen, görs nämligen stora investeringar i teknik som möjliggör ett elsystem utan ny kärnkraft – och samtidigt driver på omställningen i industrin och transportsektorn.
Storskaliga batterier installeras för att lagra förnybar kraft vid produktionstoppar och gröna techbolag utvecklar avancerade algoritmer som balanserar elsystemet genom att koppla samman olika resurser. Vätgaslösningar som både kan fungera som energilager och användas för att ställa om industrin eller framställa gröna bränslen är på frammarsch världen över.
Samtidigt fortsätter utbyggnaden av förnybar el snabbare än de mest optimistiska prognoserna.
Det verklighetsfrånvända ligger snarare i oviljan att se vad som händer i vår omvärld
När verkligheten överträffar fantasin kan det vara bra med konkreta exempel. Här är några axplock från både Sverige och andra delar av världen, där svensk teknik och kompetens ofta bidrar:
- I Ragunda, Jämtland, invigdes i somras en ny vindkraftspark tillsammans med Sveriges dittills största batterilager, som gör tillgången på el från vindparken jämnare och mer tillförlitlig. Och en ännu större batteripark har redan börjat byggas i samma område.
- I Dilsen-Stokkem, Belgien, arbetar svenska Sweco med etableringen av en av Europas största batteriparker, Green turtle. Den massiva anläggningen har en lagringskapacitet motsvarande den årliga energianvändningen i 385 000 hushåll. I Cardiff, Storbritannien, fattades nyss beslut om att etablera ett ännu större batteri på mer än 1 000 megawatt.
- I Kassø, Danmark, öppnades nyligen världens första kommersiella produktionsanläggning av e-metanol – en helt ny typ av vätgasbaserat grönt bränsle som kommer vara avgörande för omställningen av flyg och sjöfart. Vätgasen produceras av el från en närliggande solpark som är på mer än 300 megawatt.
- I villor runt om i Sverige står numera tusentals batterier, sammankopplade till virtuella kraftverk, som blixtsnabbt går in och stöttar frekvensen i elnätet vid driftstörningar, till exempel när en kärnkraftsreaktor snabbstoppar.
- I New South Wales, Australien, har ABB installerat synkronkompensatorer som gör det möjligt för Australiens största nätanslutna solpark att mata ut mer förnybar el samtidigt som nätstabilitet och tillförlitlighet bibehålls – ett projekt som kommer ge stabil, förnybar el till cirka 115 000 hushåll.
- I Herøya, Norge, invigdes i somras Yaras fabrik för produktion av förnybar vätgas som används för att producera ammoniak. Ammoniaken kan både användas som bränsle och för att producera gödsel – som redan levererats till Sverige.
Detta är bara några få exempel på innovativa projekt som visar vad som är verklighet redan i dag – och tekniken fortsätter att utvecklas i snabb takt, samtidigt som kostnaderna minskar.
Batterier och vätgas, tillsammans med modern kraftelektronik, smart styrning och ökad flexibilitet i förbrukningen gör att vi både kan skapa ett leveranssäkert elsystem och tränga undan fossila bränslen i övriga sektorer.
Ebba Busch utopi finns alltså inom räckhåll redan i dag. Det verklighetsfrånvända ligger snarare i oviljan att se vad som händer i vår omvärld.
Madeleine van der Veer, verksamhetsledare Nätverket för solparker
Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.