Debatt

Därför måste du avgå, Dan Eliasson

Anna Kinberg Batra & Beatrice Ask: Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet. Han ingjuter inte förtroende bland Sveriges poliser eller hos allmänheten, skriver i dag moderatledaren Anna Kinberg Batra och partiets rättspolitisk talesperson Beatrice Ask.
Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet. Han ingjuter inte förtroende bland Sveriges poliser eller hos allmänheten, skriver i dag moderatledaren Anna Kinberg Batra och partiets rättspolitisk talesperson Beatrice Ask.

DEBATT

DEBATT. Svensk polis måste fungera. Det har vi alla rätt att begära av ett fungerande samhälle. Det är en förutsättning för att lag och ordning ska kunna upprätthållas samt grunden för en trygghet som inte sviker.

2016 har i stället varit ett år där ordet poliskris har blivit ett ord som inte ens är laddat eller dramatiskt utan närmast en del av vardagen.

Samtidigt finns i dag områden där det i praktiken är kriminella gäng som bestämmer vilka regler som ska gälla. Bilar har satts i brand runt om i landet och blåljuspersonal har återkommande attackerats. Brottsligheten förändras och blir allvarligare, våldet från kriminella ökar. Människor har skjutits ner på öppen gata.

Poliskrisen skapar osäkerhet. Frågor som kommer polisen om jag råkar ut för ett brott eller kommer jag ens att komma fram till polisen när jag ringer är berättigade, men de ska egentligen aldrig behöva ställas. 

Även i statistiken syns brister. Polisens utredningsresultat är det lägsta på 16 år. Bara ett av åtta misshandelsfall klaras upp. I Malmö konstaterar åklagare att polisen inte ens kan utreda mord ordentligt. Det saknas poliser som kan genomföra utredningarna. 

Många poliser ger också uttryck för att organisationen är i fritt fall. Det handlar bland annat om att förutsättningar för att göra jobbet saknas: för få kollegor, många timmars arbete till låg lön, brister i den operativa verksamheten.

I Sverige ska vi kunna lita på tryggheten. Därför måste poliskrisen lösas omedelbart. Poliser som utsätter sig för livsfara för att upprätthålla ordning och trygghet i samhället har rätt att få förutsättningar att göra sitt jobb. Det kräver reformer som stärker svensk polis.

Men det räcker inte. Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet. Han ingjuter inte förtroende bland Sveriges poliser eller hos allmänheten. Svensk polis behöver en nystart och bättre styrning. Därför behövs också en ny rikspolischef.

Samtidigt vill vi förbättra polisens möjligheter att utföra sitt jobb. Vi moderater satsar i vår budget därför tio gånger så mycket som regeringen för just det. Vi vill att poliserna blir minst 2 000 fler och att de ska kunna få 2 000 kronor mer i månaden i lön. Det måste finnas tillräckligt med medarbetare så att brott kan förebyggas och bekämpas.

Stefan Löfven måste nu ta sitt ansvar för att centrala samhällsfunktioner fungerar. Polisen måste fungera. Det duger inte att vara passiv åskådare.

Särskilt inte då utanförskapet i dag är utbrett. Nu befinner sig upp emot motsvarande en miljon människor i utanförskap och bidragsberoende. Hälften av människorna i 130 områden i Sverige arbetar inte och i sysslolöshetens spår följer ofta otrygghet. Därför måste utanförskapet brytas och tryggheten öka. För Sverige ska vara starkt och hålla ihop, och ha en trygghet som inte sviker någon.

Det är en central del i Moderaternas plan för ett starkare Sverige.


Anna Kinberg Batra, partiledare (M)
Beatrice Ask, rättspolitisk talesperson (M)


Vill du hänga med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen inom Polisen

LÄS VIDARE

Dan Eliasson avgår som rikspolischef – går till MSB

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen inom Polisen

Anna Kinberg Batra

Polismyndigheten

Beatrice Ask

Dan Eliasson

Moderaterna