Säg som det är, S – ni skär ner på skolan

Replik från V i Malmö om skolan och jämställdheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om S menar det ni skriver, att en likvärdig svensk skola måste gå före vinstjakt, då måste ni göra upp med nedskärningarna, skolvalet och den marknadsanpassade skolan, skriver Daniel Riazat, Emma-Lina Johansson och Anders Skans.
Om S menar det ni skriver, att en likvärdig svensk skola måste gå före vinstjakt, då måste ni göra upp med nedskärningarna, skolvalet och den marknadsanpassade skolan, skriver Daniel Riazat, Emma-Lina Johansson och Anders Skans.

REPLIK. När vi läser socialdemokraterna Ekström och Stjernfeldt Jammeh tänker vi på textraden ”den ena handen vet vad den andra gör”. Den offentliga handen av S vill framstå som radikala i skolfrågan, medan den hand av S som sitter vid makten gör annorlunda. De väljer medvetet att agera olika för att dölja sin verkliga politik. 

I Malmö skär S ner med 80 miljoner kronor i skolan. De kallar det för effektiviseringar, men på svenska heter det nedskärningar. Det orwellska nyspråket kan inte dölja vad S gör i verkligheten med skolan i Malmö. Det är den bistra sanningen. 

Ni skriver att det behövs fler lärare i skolan, men i själva verket kommer alltså det S-styrda Malmö att skära bort cirka 160 lärare och annan skolpersonal. Tror ni att det ger en bättre skola till våra barn? Tror ni att lärarna kan kompensera barnen från studieovana hem bättre om varje lärare ska undervisa fler barn?

Tala klarspråk, S: Ni vill att färre lärare ska undervisa fler elever, ni vill att personalen i förskolan ska mata, byta blöjor, trösta och krama fler barn per dag. Ni kallar det effektivisering, men det är nedskärningar. 

Vill ni bygga en jämlikare skola måste ni göra upp med marknadsskolan, där föräldrars val ska avgöra barnens framtid. S-styret presenterar inte några konkreta förslag, utan gör upp med L om skolpolitiken både nationellt och lokalt. Det kan inte bli mer ojämlikt.

Ni lyfter Malmös satsningar på centrala skolor, men angriper inte problemen med det så kallade fria skolvalet. I stället förstärks det genom att alla tvingas välja i Malmö. 

Vad som behövs är en politik som verkar för att alla barn får rätt till likvärdig kunskap och bildning, i en jämlik skola, där elever inte ses som kunder och skolan inte ses som en marknad. Alla skolor ska vara bra, det ska inte väljas och väljas bort.

All forskning visar att skolvalet förstärker segregationen – inte mildrar den. Om S menar det ni skriver, att en likvärdig svensk skola måste gå före vinstjakt, då måste ni göra upp med nedskärningarna, skolvalet och den marknadsanpassade skolan.


Daniel Riazat, riksdagsledamot och Vänsterpartiets skolpolitiske talesperson
Emma-Lina Johansson, Vänsterpartiets oppositionskommunalråd i Malmö
Anders Skans, Vänsterpartiets gruppledare i Malmö kommunfullmäktige 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE