Ösa pengar till dåliga skolor fungerar inte

Replik från SD om den ojämlika skolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ja, skolor i utsatta områden behöver mer pengar, men vi behöver också vidtaga en lång rad åtgärder för att dessa skolor skall bli trygga platser för eleverna med studiero. Replik från Sverigedemokraterna.
Ja, skolor i utsatta områden behöver mer pengar, men vi behöver också vidtaga en lång rad åtgärder för att dessa skolor skall bli trygga platser för eleverna med studiero. Replik från Sverigedemokraterna.

REPLIK. Sverigedemokraterna vill självklart inte snåla in på skolan, men andra åtgärder behövs än att bara ösa pengar över dåligt fungerande skolor.

Socialdemokraterna Anna Ekström och Gunilla Svantorp påstår helt oriktigt att Sverigedemokraterna vill snåla in på skolan för att vi inte hade med Socialdemokraternas anslag ”likvärdighetsbidraget”.

Det är sant att vi tog bort det ur vår budget, för att i stället ge hela 10 miljarder kronor i ökat bidrag till kommunerna genom det kommunala utjämningssystemet.

Tillsammans med andra åtgärder, som till exempel slopad lagkrav på modersmålsundervisning blir summan ännu större.

Eftersom skolan i princip är kommunernas huvuduppgift och största enskilda utgiftspost kommer en ännu större summa skolan till del.

Skillnaden är att med SD:s förslag får kommunerna själva bestämmanderätt över pengarna och kan bättre använda dem efter lokala förutsättningar.

Socialdemokraterna verkar ha glömt bort den massiva kritik som under lång tid riktats mot riktade bidrag till kommunerna. Sverigedemokraterna har tvärtom lyssnat mycket noga på den kritiken.

Sverigedemokraterna vill inte ha en segregerad skola (och förmodligen inget annat parti heller), det är åtgärderna som skiljer oss åt.

Socialdemokraternas huvudåtgärd är som alltid att enbart ösa pengar över skolorna. Ja, skolor i utsatta områden behöver mer pengar, men vi behöver också vidtaga en lång rad åtgärder för att dessa skolor skall bli trygga platser för eleverna med studiero.

Skulle vi lyckas skapa studiero så skulle den åtgärden ensam lyfta skolorna i utsatta områden ofantligt. Fundera på detta en gång till, Ekström och Svantorp.

Till sist, socialdemokraterna skriver om ”grundorsakerna” till svenska skolans nedgång och segregation.

Ja, en del av grundorsaken är de reformer som Socialdemokraterna själva varit med om att genomföra. Den största enskilda orsaken är dock den ohämmade immigration som Sverigedemokrater varnat för länge om och om igen.

Det finns gott om sverigedemokrater som riskerat sina karriärer, sina jobb och sitt sociala liv just för att varna för den splittring och segregation vi nu ser främst i skolan, men även på andra områden.

Så socialdemokrater, tala inte med oss om splittring och segregation, vi har sett den, vi har varnat för den och vi hatar den.


Patrick Reslow, utbildningsutskottet (SD)
Robert Stenkvist, utbildningsutskottet (SD)
Michael Rubbestad, utbildningsutskottet (SD)
Jörgen Grubb, utbildningsutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE