ÅSIKT

Vi behandlas som en skock får

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Denna eviga debatt om sjukskrivningar. Detta eviga tjat om att sjukskrivna bluffar. Denna eviga rundgång i socialförsäkringssystemen. Det är ingen tillfällighet att när arbetslösheten minskar, då ökar sjukskrivningarna.

Varför är det så svårt att komma till rätta med problemen?

Jag ser en viktig orsak. Det är inte människan som sätts i centrum ens vid en sjukskrivning. Det är regelverk och byråkrati som härskar över besluten. Tjänstemän och inte minst läkare som bara har en uppdragslista att pricka av. Tjänstemän som inte har en aning om hur den som är sjuk ska få hjälp. In i systemen med dem eller ut ur systemen med dem! Det är filosofin för både politiskt ansvariga och byråkrati.

Vare sig vi är sjukskrivna eller arbetslösa eller bara röstboskap behandlas vi som en skock får. Vi förväntas anpassa oss till systemen, acceptera att bli stämplade som fuskare, som lata och slöa. Ha stor förståelse för att politiker inte längre har lösningarna på alla problem och inse att allt går så fort numera att politiken inte kan påverkas.

För att Försäkringskassan denna gång ska få ner sjukskrivningarna upprättas regler för hur länge vi ska haft sömnproblem, att ryggont inte längre ger rätt till sjukskrivning och ungefär 88 andra detaljerade generella regler. Vad är en människa värd? Inte ens en fluglort!

Lotta Gröning