ÅSIKT

Polisen gör livet enkelt för bovar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Det är toppen att vara brottsling i Sverige. I alla fall tills man åker fast. Fängelser har vi ju gott om och nu byggs ännu ett storfängelse, denna gång i Sala. Men klarar man sig undan rättvisan är det inga problem och så särskilt svårt är det ju inte.

Polisens organisation gynnar brottsligheten. De har centraliserat och effektiviserat sin verksamhet till den milda grad att några få poliser har ansvaret för områden som sträcker sig över 50 mil. Det är därför bankrånare i Kiruna kan cykla från brottsplatsen.

Häromdagen såg jag att polisens rikstäckande växel havererade. Det gick inte att komma fram till polisen under en hel natt. Folk kan visserligen ringa 112 men det gör man ju inte för mindre brott. Då ska det gälla liv och död, har vi lärt oss av politiker som kräver ansvarstagande medborgare.

Medan poliserna har det lugnt och skönt och inte ids rycka ut för en bilstöld 20 mil bort växer frustrationen hos allmänheten. Många vill bilda medborgargarden, andra känner total uppgivenhet. Det där med fler fängelser ses knappast som några lösningar på problemen.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM