ÅSIKT

Vilken tur att Gore inte blev president

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Vad glad jag är att Al Gore aldrig blev USA:s president. I stället lade han hela sin energi på klimatfrågan. I går fick han Nobels fredspris. Jag känner mig riktigt lycklig. Tänk vad en ledande politiker kan göra om viljan finns.

Al Gore har påverkat en hel värld med sitt miljötänkande. Han har inspirerat andra tunga politiker i många länder.

Norge är bättre på att dela ut Nobelpriset än vad vi är i Sverige. Den svenska Nobelkommittén känns hopplöst gammal. De prisar gårdagens uppfinnare aldrig framtidens. När pristagarna tillkännages konstaterar jag – ja, de har varit duktiga!

Al Gore är nydanande – hans arberte är inte avslutat utan knappt påbörjat. Detsamma var det med förra årets fredspristagare. Grameen Bank i Bangladesh som fick fredspriset förra året skapar tillväxt. Banken som ger fattiga kvinnor lån öppnar nu kontor i många länder. De anställer 700 personer i månaden. Det är så enkelt koncept! Tilltro till människans egen förmåga.

Tillväxt och nytänkande lokalt som globalt börjar alltid med en liten människa någonstans i världen. Det har ingen betydelse om det är en fattig kvinna i Bangladesh eller en fd vicepresident i USA.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM