”Du bestämmer, inte politikerna”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund om valets viktigaste fråga – valfrihet i vardagen

Valet 2010 kommer att handla om din verklighet.

Som alltid.

Men den här gången kommer fler politiker än någonsin att vilja tränga sig ned vid ditt och din familjs köksbord och ta över beslutsfattandet när ni ska diskutera avgörande frågor om hur nästa dag, nästa månad och nästa år ska se ut för just er.

Allt fler politiker tycker att allt mer angår dem. Saker som kan tyckas vara ganska privata.

I det rödgröna lägret snickras det som bäst på förslag som ska göra det förbjudet för föräldrar att själva avgöra vem som ska vara hemma med barnen det första året. I många fall kommer deras förbud innebära att de minsta barnen får börja i förskola tidigare än föräldrarna hade önskat.

Det kallas kvotering och kan verka fint i teorin. Men i praktiken innebär det en direkt styrning av småbarnsföräldrarnas vardag. En styrning som knappast någon i det här landet bett om, men som politiker ändå tänker tvinga på folk.

Men översittarfasonerna stannar inte vid småbarnsföräldrarna. Också äldres vardag ska kontrolleras.

Jag tycker att det är självklart att det inte är politikers sak att bestämma så personliga saker som vem som hjälper mig att duscha eller göra mig av med dammråttorna. För att inte tala om var någonstans jag har min säng.

Men för att det ska vara möjligt, har vi nyligen behövt lagstifta om möjligheten för äldre att själva få välja var man ska bo och vem som hjälper till med städningen.

Vi har också sett till att alla landsting från och med årsskiftet måste låta dig själv välja vilken läkare du vill gå till. Inte ens det har setts som en självklarhet av oppositionen. Och denna nyvunna frihet går inte säker om fel partier får makten.

Jag och kristdemokraterna vill vara med och skapa ett tryggt och fritt samhälle. För att lyckas med det är vi övertygade om att vi måste ge mer utrymme till dig och dina närmaste.

Vill du att politiker i allt större utsträckning ska styra och ställa med människors liv? Jag vill att politiken ska ta sin utgångspunkt i vad som är viktigt för vanliga människor. Inte utgå från politikers uppfattningar om hur vi ska leva våra liv.

Vi vill ge tillbaka utrymme i vardagen. Till verklighetens folk.

Göran Hägglund

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN