Debatt

Vill du tjäna pengar? Köp ett apotek!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Jaha vad ska vi säga? Regeringen säljer apotek. Allt för att få bättre service och större konkurrens. Nä förresten – allt det där är ”bullshit” – regeringen säljer apotek därför att den är övertygad om att bara det är privatägt så är paradiset närmare. Några apotek kommer att förbli statliga, för några antar regeringen någon form av ICA-koncept. 150 små apoteks­handlare som ska få hjälp av en statlig myndighet att starta verksamheten. Det är mest lite fernissa kan jag tänka mig, ett försök att visa att småföretag också är roliga. De återstående 466 apoteken ska ut på den stora marknaden och köpas upp av ”lite större aktörer”. Det vet vi vad det innebär.

När bussbranschen avreglerades fanns 116 bolag, i dag finns det tre. Avreglering innebär i regel alltid nya monopol men med privata i stället för statliga ägare. Det är väl just den friheten regeringen söker.

Mediciner är en tillväxtbransch. Enligt Socialstyrelsen kommer kostnaderna för läkemedel uppgå till 23 miljarder 2011, onekligen finns det kosing att tjäna. Vi vet att det poppis att skriva ut mediciner, särskilt till gamla. Det finns människor som tar 19 olika tabletter om dagen mot diverse åkommor. Det är nog många riskkapitalister och läkemedelsföretag som just nu förtjust gnuggar händerna.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning