ÅSIKT

Klimatet förändras – det måste även M inse

Slutreplik från Isabella Lövin om klimatet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: MARCUS ERICSSON
Nedskärningar är nedskärningar oavsett i vilken form de kommer. För Moderaterna är miljön och klimatet en besparing, inte en investering, skriver debattören.

SLUTREPLIK. Medelhavsvärme och gula gräsmattor redan i maj är visserligen härligt i stunden, men jag tror att det är många med mig som har en klump av oro i magen.

Det är något som inte stämmer med klimatet och det visar sig allt oftare i allt mer extrema väderhändelser, inte bara här hemma utan runt om i världen.

Betydligt större är oron hos de som brukar jorden. Bristen på regn hotar nu inkomsten för spannmålsbönder runt om i Sverige. Minst lika allvarlig är situationen för foder till djuren. För en enskild lantbrukare kan detta handla om förluster på flera hundra tusentals kronor.

I USA ökade mängden regn som föll förra året med fem procent, något som ledde till översvämningar och förstörda vägar. Under det förra året betalades 400 miljarder kronor ut i stöd till regioner som drabbats av naturkatastrofer, mer än någonsin tidigare.

I den fattiga delen av världen är effekterna ännu värre.

IMF:s ekonomer spår redan minskad jordbruksproduktion och försämrad produktivitet som följd av klimatförändringarna, detta utöver alla de som drabbas av svält och sjukdomar.

Värmerekord, nederbördsrekord och rekord i förväntade kostnader alltså.

Frågan för oss politiker är vad vi gör med den kunskapen vi har om klimatförändringarna. Det bästa sättet att hantera oro är att göra något åt problemet.

Moderaternas standardsvar på klimatproblemen är att angripa metoden i stället för problemet. ”Det är fel sätt att rädda klimatet” säger de. Om allt som görs. Jag kan ha respekt för den inställningen om kritiken följdes av förslag på vad som kan göras i stället. Men så är inte fallet, snarare tvärt om.

Det Moderaterna går till val på i höst är att skära bort var tredje krona på klimat- och miljöbudgeten. När det gäller att anpassa samhället till ett förändrat klimat så vill Moderaterna ta bort 67 miljoner kronor per år medan regeringen satsar 214 miljoner kr per år.

Hur kan nedskärningar vara svaret på vår generations största utmaning? Med den märkliga logiken borde Moderaterna vilja skära ned på polisen och försöka lansera det som en satsning.

En spade är en spade. Nedskärningar är nedskärningar oavsett i vilken form de kommer. För Moderaterna är miljön och klimatet en besparing, inte en investering.

När FN:s generalsekreterare för någon månad sedan besökte Sverige konstaterade han att Sverige troligtvis har världens bästa klimatpolitik. Samma betyg ger den internationella miljörörelsen. Den tätpositionen lär vi mista med Moderaterna vid rodret.


Isabella Lövin, klimatminister och språkrör (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

ARTIKELN HANDLAR OM