Debatt

Måste mitt funktionshinder synas i tv-rutan?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Nyhetsankare: Ewa Samuelsson, KD, slår in öppna dörrar

Margareta Benson är nyhetsankare i ”ABC”, SVT:s regionala program i Stockholm-Uppsala.
Margareta Benson är nyhetsankare i ”ABC”, SVT:s regionala program i Stockholm-Uppsala.

Svar till Eva Samuelsson (KD), som skrev ”När syns ett nyhetsankare i rullstol, SVT?”.

Jag är dalkulla, därav kan du också läsa in att jag är kvinna. Mina föräldrar kom från Finland. Jag är hörselskadad och jag är, hör och häpna, nyhetsankare på Sveriges Television. Det har jag varit i flera år nu. Kanske har du inte lagt märke till mig men jag kan berätta att jag presenterar nyheter i ”ABC”, det regionala nyhetsprogram som bevakar det område där du själv verkar som politiker.

När jag läser din debattartikel i Aftonbladet blir jag framför allt förvånad, men också upprörd. Jag vet inte riktigt vad det är du vill säga. Vill du säga att SVT ska anställa personer med synliga funktionshinder? Vill du säga att dessa personer är viktigare än oss med mindre synliga funktionshinder? Eller vill du säga att jag ska inleda varje nyhetssändning med att visa upp mina hörapparater för att på så sätt inkludera andra hörselskadade? Eller för att få personer med vilket funktionshinder som helst att känna att alla människor har lika värde?

När jag för några år sedan började som nyhetsankare på ”Rapport” och sedan fick en fast tjänst som programledare på ”ABC” var det inte min hörselskada som var nyckeln. Det var faktiskt min kompetens. Jag råkar nämligen vara journalist och hörselskadad. Vi finns faktiskt, men måste vi skylta med det?

Jag har inget problem ned att berätta om mitt funktionshinder. För att eventuellt kunna inspirera andra, kanske främst yngre hörselskadade, har jag till exempel ställt upp i en intervju i tidningen Auris. Jag vet nämligen att det kan vara oerhört tufft att leva med ett funktionshinder men att det inte är något som fått sätta käppar i hjulet för mig. Däremot vore det absurt att sätta likhetstecken mellan mitt funktionshinder och min profession.

Att vara en programledare och journalist är inte något som passar alla. Att vara rullstolsburen programledare och journalist är inte heller något som är självklart. Att vara hörselskadad dalkulla med finska rötter och dessutom journalist och nyhetsankare är något som passar mig. Svårare än så behöver det inte vara. Du slår in öppna dörrar, Eva Samuelsson.

Margareta Benson

Nyhetsankare och journalist, Sveriges Television

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt