Debatt

Det ska vara enkelt att vara grön

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Det ska vara enkelt att vara grön. En okomplicerad tanke, som får vara inledningen till varför jag söker medlemmarnas förtroende till att bli partisekreterare för Miljöpartiet de gröna.

När eftervalsdebatten går i negativa tongångar hos många partier, så är det med stor glädje som man kan se tillbaka på valet hos Sveriges enda gröna parti. För visst kan man påpeka att vi inte fick vara med och bilda regering, men ingen kan säga att vi förlorade. Ett parti som klättrar från att vara riksdagens minsta, till att bli det tredje största, har nämligen inte förlorat.

Nej, Miljöpartiet är valets stora segrare. Inte minst på kommunal nivå, där vi nu sitter med och styr i över 100 kommuner. Det är en imponerande siffra. Men en sådan utveckling kräver också en ordentlig genomgång av partiets organisation och struktur. När Miljöpartiet växer så får det inte innebära att vi tappar själen i vårt parti, utan snarare att den gröna profilen utvecklas och engagemanget hos våra medlemmar stärks.

Jag är den tredje personen som här på debattsidan väljer att meddela mitt intresse till att få förtroendet som partisekreterare under kongressen i maj. Det är med stor glädje som vi ser ett så öppet parti, där vi har flera personer som brinner så starkt för den gröna politiken att man öppet går ut och anmäler sitt intresse till ledande positioner. Det visar på en styrka i den folkrörelse som nu skapas.

För de flesta inom partiet så är jag fortfarande okänd. Jag sitter inte med i partistyrelsen, och har inga stora politiska uppdrag. Jag väljer att ställa upp för att jag anser mig ha starka kunskaper till att kunna utveckla partiet i rätt riktning samt viljan att visa på hur engagemang och kompetens går före kontakter eller antal aktiva år inom partiet.

En partisekreterare ska, enligt mig, vara en ständig kontakt för alla regioner och kommuner. Det ska inte finnas någon tvekan till ett samtal när hjälp behövs, oavsett vad frågan handlar om. Inom vissa lokala grupper finns det endast en eller ett par personer som är starkt engagerade. De måste få veta att de får ett starkt stöd till fortsatt aktivitet. Skapandet av tydliga forum för medlemmar är viktigt, speciellt nu när medlemsantalet i partiet har ökat dramatiskt. Under den kommande revideringen av partiprogrammet krävs därmed ett stort arbete för att organisera en tydlig möjlighet för alla intresserade till att kunna medverka på ett eller annat sätt.

Under de åren som vi nu har framför oss utan några folkomröstningar eller val så krävs det även ett hårt arbete för att bibehålla och öka intresset för den gröna politiken. Det är ett hårt arbete att skapa engagemang för något som kan kännas långt bort i tiden. Jag anser därför att en av de viktigaste uppgifterna för den kommande partisekreteraren blir att skapa strukturer för projekt och kampanjer, såväl på riksnivå som på lokal och regional nivå. Vi måste bli bättre på att stödja och informera varandra vid lokala kampanjer för möjligheten att få hela partiet i ryggen. Vi måste förstå att även små, lokala företeelser är viktiga.

Min bakgrund inom marknadsföring och evenemang gör att jag ser större tillställningar som en plats att möta väljare och ta till sig åsikter. Politik engagerar, men är inte alltid ett starkt dragplåster i sig självt. Däremot kan vi få fler att inse att politik inte är något som sker långt borta, utan något som gäller här och nu. Det är därför viktigt att den demokratiska processen fungerar, såväl inom ett parti som i hela samhället. Oavsett om du bor i Stockholms innerstad eller på den värmländska landsbygden så ska du ha samma möjlighet att påverka. Genom att möta såväl medlemmar som andra intresserade på nya arenor så skapas också nya möjligheter för samtal om ideologier och sakfrågor. Om jag får förtroendet i maj så kommer jag arbeta starkt för att alla ska kunna få vara delaktiga i den gröna rörelsen.

Michael Hjelm
Kandidat till partisekreterare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik