Debatt

Jag vill också bli MP:s nya partisekreterare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Daniel Helldén: Partiet har i dag en slagsida åt rikspolitiken

Daniel Helldén.
Daniel Helldén.

När jag engagerade mig i Miljöpartiet för tio år sedan var det i en liten kommun i Sörmland – Gnesta. Vi var några få som slet hårt för den gröna saken. Femton medlemmar. Fem av oss hade tid att vara aktiva. En liten, men enträgen skara. Vi stretade på och lyckades göra partiet till landets fjärde största Miljöpartikommun. Men hur ofta tänkte jag inte hur skönt det hade varit med mer stöd och hjälp. Från centralt håll.

Miljöpartiet har under mina tio år vuxit närmast häpnadsväckande. Vi är numer inte bara Sveriges tredje största parti, utan är med och styr i 103 av landets kommuner och i tre fjärdedelar av landstingen. Över hela landet finns det numer Miljöpartister som arbetar hårt för ett grönare samhälle. Ett samhälle där vi tar ansvar för miljön, kommande generationer och med en starkt solidariskt glöd.

I dag är jag medlem i Miljöpartiets största lokalförening – Stockholm. Det är en helt annan värld, helt andra förutsättningar än i Gnesta. En partiförening med tvåtusen medlemmar och hundratals aktiva. I region Stockholm, där jag är vice ordförande, har vi nu fyra tusen medlemmar! Fantastiskt och roligt!

Det finns alltså en stor spännvidd över landet. Förutsättningarna och utmaningarna ser olika ut. Vi har mycket gemensamt, men vi behöver bli ännu bättre förankrade i samhället. Det är därför vi ska bli större och måste ha en organisation som förstår att politikens grund finns i det lokala engagemanget. Det lokala och det centrala är beroende av varandra och måste fungera tillsammans.

Partiet har i dag en slagsida åt rikspolitiken, eller snarare hanteras många frågor utan att brytas ner till vad det betyder lokalt. Det är ute i landet, i kommunerna och landstingen vi växer och har tagit makten. Vi måste arbeta för att partiet i högre utsträckning samlar vad som görs lokalt och regionalt och sprider det ut över landet. Vi behöver lyfta fram våra perspektiv och våra lösningar. Oavsett vilken politisk majoritet vi sitter i, röd eller blå, ska våra gröna idéer vara det som göra skillnad.

Vi kommer snart påbörja arbete med förbättra och förändra partiprogrammet. Vi måste säkerställa att hela partiet, alla medlemmar som vill, känner att de är med i denna gärning. Öppet och demokratiskt ska det vara. Vi får inte göra detta arbete till något som bara dimper ner ovanifrån.

Vi lever delvis i en ny tid med nya verktyg. Demokrati är svårt och många gånger tungrott. Miljöpartiet måste prova och utveckla nya mötes- och kommunikationsformer. Hur samlas vi och vad gör vi när vi samlas? Våra kongresser behöver en uppryckning. Det måste kunna göras bättre och smidigare med nutida kreativa lösningar.

Jag är glad att vårt parti kan föra partiets utveckling och förändring öppet. Det var därför både intressant och roligt att läsa Anders Wallners inlägg i Aftonbladet 17/12. Med detta sagt vill jag berätta att även jag står till förfogande i valet av ny partisekreterare för Miljöpartiet.

Det enorma förtroende som partiet faktiskt har, måste få genomslag på valdagen 2014. Tillsammans med kommande språkrör vill jag vara med och göra partiet oumbärligt vart än en politisk majoritet ska byggas. För att detta ska kunna ske måste hela partiet vara med.

Daniel Helldén
Kandidat till ny partisekretare i Miljöpartiet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik