Debatt

”Råttorna lämnar det sjunkande skeppet”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Statsvetaren: MP de verkliga vågmästarna

Miljöpartiet öppnar för samarbete med alliansen.

Beskedet förvirrar många läsare.

Skulle Sverigedemokraterna ta sig in i riksdagen öppnar ledande miljöpartister för samarbete med alliansen. Språkrören säger nej. De dubbla budskapen förvirrar läsarna.

”Va?? Med andra ord vet man inte alls vad man röstar på om man röstar på MP?”, skriver signaturen Blomman65.

”Tänkte faktiskt rösta på MP men efter detta besked om eventuellt samarbete med Alliansen, får ni inte min röst.”, skriver Ann Kristin.

Lysande taktik

Andra läsare berömmer partiet som på detta sätt anses kunna driva miljöfrågorna oavsett majoritet.

”Dom som röstar på MP borde lämpligtvis göra det för att de vill rösta på MP och inte enbart i en rödgrön regering. Om sedan de som röstat på MP kan få med ett fåtal av sina ståndpunkter istället för inga, om nu högern tar makten är väl att föredra? Detta är hur demokrati fungerar, och det är väl uppenbart för alla att vi inte har en solid höger mot vänster utan flera parti där varje enskilt parti står olika på denna höger/vänsterskala.”, skriver signatuten Ricky.

”Taktiskt sett är det lysande av MP, och typiskt för deras pragmatiska sätt att hantera vänster-högerskalan. Minns hur de tvingade fram trängselskatter i Stockholm trots Annika Billströms heliga löften.”, skriver xsson.

Verkliga vågmästare

Henrik Oscarsson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han tycker inte att dagens besked är överraskande och tror knappast att det påverkar opinionen.

– Kommer SD in i riksdagen kommer ansvarstagande partier att se till att vi får en stabil framför allt ekonomisk politik och Miljöpartiet har ju varit med förr. Och vad är egentligen alternativet? Det vore konstigt om S var stödparti åt alliansen, säger han.

Henrik Oscarsson tror snarare, liksom flera läsare, att MP går en ljus mandatperiod till mötes.

– Det är ju det här partiet som blir de verkliga vågmästarna och som kommer att kunna sätta press på de andra, säger han.

Makthungriga

Några läsare kallar också språkrören makthungriga.

”Det vore bättre att MP ägnade sig åt miljöfrågorna innan dom försvinner i dimman av partitaktik och maktbegär. Vad som oroar en sann miljövän är hur plånboken alltid vinner över miljön, oavsett partifärg”, skriver signaturen Doc Button.

”MP valde samarbete med sossar och v när oppionsläget var bra för dem.Allt med sikte på ministerposter för Peter Och Maria. Nä rde rödgröna förlorat valet så kan nog MP mycket väl hoppa över till Alliansen. De är ju borgerliga.”, skriver pensio.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik