ÅSIKT

Jag är stolt över Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Komikern Özz Nûjen om riksdagens beslut att kalla händelserna 1915 för folkmord

Foto: MAGNUS SANDBERG.
Özz Nûjen.

Saker och ting ska kallas för sina rätta namn. Ja, det var ett folkmord 1915 mot armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker punkt slut. Historiska och empiriska fakta, dokument och ögonvittnesskildringar har sedan länge bekräftat detta.

Nu – med minsta möjliga marginal (en rösts övervikt tack vare fyra modiga ledamöter från alliansen som gick mot sina partier) – så erkände även vår riksdag att det var ett folkmord.

Problemet som de flesta glömmer eller vill glömma kring folkmordsfrågan är att vi – vårt Sverige – inte vill eller vågar ta ställning, inte ens när ett horribelt brott mot mänskligheten har ägt rum. Hur ska då vår stat kunna lära ut civilkurage till sina medborgare, för att stoppa våld och små brott, när inte våra politiker, vår stat, vågar eller vill ta ställning vid ett folkmord?

Ett barn gör inte som du säger, det gör som du gör. Samma gäller förhållandet medborgare och stat. Allt för länge och för ofta har vi folk på ansvarsposter som inte vågar eller vägrar ta ansvar och ta ställning.

Det mest bisarra och pinsamma exemplet personifieras av vår utrikesminister Carl Bildt som på frågan om han tycker att det begicks ett folkmord 1915 svarade ”jag vill inte ta ställning för vare sig den ena eller andra sidan i denna debatt”. Carl Bildt visar med detta svar att han besitter noll civilkurage eller att han inget annat är än en simpel folkmordskramare. Undrar vilket som är värst? Undrar om Carl Bildt har samma inställning till förintelsen och inte vill ta ställning vare sig för judarna eller förintelseförnekarna?

Direkt efter riksdagens beslut så skickar Turkiet hem sin ambassadör. Vilken nyhet!

Vi får leva med att Turkiet spelar dålig teater, skramlar och skriker att det är orättvist ett litet tag. De lugnar ner sig snarare än vad våra politiker tror. Även Turkiet har sansade och vettiga politiker, debattörer och journalister som inser det befängda i hemlandets reaktion och att även de, Turkiet, måste lära sig och acceptera sin mörka historia och ta itu med den för att liknande brott mot mänskligheten inte ska upprepa sig.

Om fler länder och politiker som gör som Sverige och tar ställning så hjälper det Turkiet att snabba på sin försoningsprocess, vilket kommer att leda till en ljus framtid för Turkiet och dess befolkning. Ett Turkiet som förhoppningsvis snart blir en medlem i fredsprojektet EU.

Jag är en stolt svensk medborgare i dag. För vårt Sverige har gjort skillnad och står för något och tagit ställning för rättvisan och mot historieförfalskning och förtryck.

Vi bör alla vara stolta över Sveriges agerande.

Özz Nûjen