ÅSIKT

Här har du ditt paradis, Persson

DEBATT

Mikael Sekund: Socialdemokraterna har styrt Katrineholm i 85 år – varför har ni då inte förverkligat idealsamhället där?

Valet närmar sig och minister efter minister vädjar om samma sak: Ge oss bara fyra år till, så ska vi få ned arbetslösheten, ge alla bättre tänder, ge kvinnorna högre löner ?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: S-FÄSTE Sedan 1921 styrs Katrineholm av socialdemokraterna, på 1970- och -80-talen var Göran Persson kommunalråd där. Men Katrineholm framhålls aldrig som exempel på ett framgångsrikt socialdemokratisk maktinnehav, skriver Mikael Sekund. (Infällda bilden: Köpmangatan i Katrineholm.)

Men är det verkligen mer tid det handlar om, för att de socialdemokratiska löftena om ett Sverige där alla får vara med ska infrias?

Bästa sättet att avgöra om man som väljare ska säga ja till socialdemokraternas vädjan är väl att titta på ett ställe där socialdemokraterna har haft all tid i världen för att förverkliga sin politik: Katrineholm, där man styrt ostört i 85 år.

Inför valet 2002 skickade det socialdemokratiska partihögkvarteret i Stockholm ut debattartikel efter debattartikel om hur högerpolitiken förstörde det då borgerligt styrda Stockholm.

Michael Hagberg, socialdemokratiska riksdagsledamot från Katrineholm, satte sitt eget namn under en debattartikel, som handlade om att det var högerpolitiken som orsakat snökaoset i Stockholm den vintern. När det någon vecka senare blev snökaos i Katrineholm hade han ingen förklaring till hur det var möjligt.

Det pajasaktiga inlägget om snökaoset var bara ett i mängden av massproducerade debattinlägg om hur ”högerpolitiken” fördärvade Stockholm, som då var regeringens främsta hatobjekt.

Det som förvånade mig var att det aldrig skrevs några debattartiklar, där Katrineholm hölls fram som exempel på ett framgångsrikt socialdemokratisk maktinnehav.

Socialdemokraterna har haft makten i Katrineholm sedan 1921. Större delen av de drygt 80 år man styrt och ställt efter eget huvud har Sverige haft socialdemokratiska regeringar. Samtidigt som socialdemokraterna skött kommunalpolitiken är det socialdemokratiska regeringar som bestämt över skatter, infrastruktursatsningar, skola, näringspolitik och så vidare.

I princip är det ingen som kunnat lägga krokben för socialdemokraterna i Katrineholm: de har fått som de velat och gjort som de velat. En av de socialdemokratiska politikerna i Katrineholm sa för några år sedan till en förskrämd oppositionspolitiker:

– Käfta hur mycket ni vill, vi bestämmer ändå hur det ska bli.

Därför borde Katrineholm vara det skyltfönster socialdemokratiska regeringschefer visar upp för utländska delegationer: Titta så bra det blir när vi får bestämma.

Skolan borde vara den bästa i landet i motsats till kommunerna där hööööögern styr. Arbetslösheten borde vara lika med noll. Ingen skulle behöva stå i kö för en höftoperation. Alla gamla skulle trivas på äldreboendet och den goda ärtsoppan med fläsk skulle vara allas torsdagsfavorit.

Så borde Katrineholm vara.

Men så är det ju inte, tvärtom.

Det finns inte en enda rankning där det socialdemokratiskt styrda Katrineholm inte hamnar i botten, eller mycket nära botten: företagsklimatet, skolan, barnvänligheten och så vidare. Nu senast är det Svenskt näringsliv som rankat Katrineholm som en av Sveriges absolut sämsta kommuner när det gäller företagsklimat.

En god vän sa så här till mig:

– Om man är sosse och tror på sosseidéerna borde Katrineholm vara paradiset. Varför är det inte så? Den frågan borde varenda sosse i hela landet tvingas svara på.

När jag diskuterar det här med de ledande kommunpolitikerna eller med de två socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Katrineholm, märker jag en längtan efter borgerlig utsugarpolitik att skylla på. Men det finns ingen sådan.

Så frågan är om något blir så mycket bättre med fyra mer år av socialdemokratisk politik, i Katrineholm och i Sverige.

Jag tror inte det.

KATRINEHOLM I SIFFROR

Mikael Sekund