Vi avslöjar nazisterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Robert Aschberg skriver om varför Expo behövs - efter tio år

Ett hundratal nynazister från Nationalsocialistisk front - många av dem i uniform - marscherade i går genom Linköping.
Foto: jerker ivarsson
Ett hundratal nynazister från Nationalsocialistisk front - många av dem i uniform - marscherade i går genom Linköping.

För tio år sedan bildades stiftelsen Expo.

Det året hade sju människor i Sverige mördats av rasister.

Ett gäng unga journalister med Stieg Larsson i spetsen tyckte att något måste göras för att få stopp på våldet och de antidemokratiska krafterna. De började samla fakta. Och de började ge ut en tidning.

I dag är Expo ett begrepp, en ideell rörelse som, om än med knappa medel, aktivt fortsätter det arbete Stieg och de andra inledde.

Under de tio år som Expo givits ut har tidningen gjort rader av avslöjanden om allt från nazistiska nätverk och distributionen av vit makt-musik till hur Sverigedemokraterna nyligen kuppartat försökte ta över Skattebetalarnas förening. Expo har noggrant följt utvecklingen som lett till att det sitter representanter för främlingsfientliga och i vissa fall rent rasistiska partier på 50 kommunala mandat i Sverige.

Jag är själv jävig när det gäller Expo, och stolt över det. Jag sitter i styrelsen och är ansvarig utgivare för tidningen.

Första gången jag kom i kontakt med stiftelsen var 1996, då de tobakister och kiosker som sålde tidningen utsatts för hot och sabotage, och då tidningens tryckeri efter ett attentat inte längre vågade trycka den.

Försöken att stoppa Expo misslyckades totalt. Tvärtom blev spridningen rekordstor. Chefredaktörerna för tidningarna Aftonbladet och Expressen skrev nämligen för första gången en gemensam deklaration:

"Expo är en antirasistisk tidning som de onda krafterna vill tysta" I försvaret av det fria ordet har kvällstidningarna en särskilt viktig roll att spela. I dag utövar vi den rollen utan inbördes konkurrens".

Därefter tryckte båda kvällstidningarna hela Expo som bilaga i 800 000 exemplar.

Sedan dess har tidningen kommit ut på vanligt sätt. Den är genomarbetad, saklig och analyserande. Den redovisar fakta och väjer inte för svåra frågar eller sammanhang.

Ordförande för stiftelsen Expo är Per-Erik Nilsson, tidigare chefs-JO och rättschef hos Olof Palme och Thorbjörn Fälldin. I styrelsen och i redaktionen finns medarbetare med vitt skilda åsikter, men med ett gemensamt intresse att fortsätta driva arbetet och att ge ut tidningen.

Expos plattform värnar demokrati och yttrandefrihet mot rasistiska, högerextrema, antisemitiska och totalitära tendenser i samhället.

Expos arkiv är i dag den största kunskapsbanken om högerextrema och antidemokratiska företeelser i Sverige.

Det innehåller stora samlingar av högerextrema tidskrifter, böcker, videoband, cd-skivor, domar, fotografier, polisutredningar, pressklipp och mängder av interna och externa dokument från och om de olika nationella rörelserna.

Expo baserar sina kunskaper på informatörer i landet, avhoppare från extremhögern, offentliga dokument, myndigheter och utomstående forskare. Researchorganisationen arbetar med att ta fram information om rasistiska, antisemitiska och antidemokratiska gruppers verksamhet i Sverige och Europa.

De journalister som arbetar för Expo tar vissa risker. Flera av dem har skuggats och trakasserats och utsatts för hot och misshandel. I ett par fall har frilansande medarbetare också utsatts för mycket grova våldshandlingar. Hittills har ingen av dem avskräckts från att fortsätta att medverka.

Föräldrar, lärare, politiker och andra som möter rasistiska och högerextrema åsikter i jobbet eller privat bör skaffa och läsa Expo för att kunna bemöta angreppen mot demokratin med korrekta uppgifter och underbyggda argument.

I morgon kommer ett stort jubileumsnummer ut. Vill du läsa det, prenumerera! Sätt in 300 kronor på postgiro 13 67 32 - 5, så får du fyra välmatade nummer om året.

Robert Aschberg

Publicerad: