Debatt

Göran Persson har fått en kompis

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Göran Persson har fått en kompis! Han heter Tony Blair och tillsammans ska de rädda EU. Efter toppmötet åt de frukost ihop inför tv-kamerorna. Dessa herrar är just nu två bromsklossar. Båda såg till att EU inte kunde ta beslut om sin långtidsbudget.

Jag måste tillstå att jag blev förvånad över att Göran Persson lade in ett veto. Han har aldrig förr stuckit ut hakan i EU-sammanhang. Tvärtom har Persson alltid varit bäst i klassen. En förklaring till upproret är nog att han söker större trovärdighet här hemma för sin EU-politik.

Tony Blair, som nu övertar ordförandeskapet i EU, har nog unionens tuffaste motstånd på hemmaplan. Men han brinner precis som Persson för EU-samarbetet. Där finns den röda tråden. Det är nog för att förverkliga sina drömmar och för att stärka sin trovärdighet som de båda fann varandra. Äntligen har de en chans att både ordna budgeten och få lite folkligt stöd för sitt arbete.

Ägg och bacon och en kopp te smakar inte dumt. För att inte tala om det anseende de båda skulle uppnå om de fixar budgeten.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lotta Gröning

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning