De med högst inkomst ska betala för klimatet

Replik från Ulla Andersson (V) om regeringens miljöpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det Vänsterpartiet ser framför sig är en skattepolitik där principen förorenaren betalar gäller. Då är det inte rimligt att de som förbrukar mest kommer undan, skriver Ulla Andersson

Denny Lorentzen

REPLIK. Vi vill kunna lämna efter oss en värld till våra barn och barnbarn där de har rimliga förutsättningar att leva ett gott liv. Därför är det så viktigt att klimatomställningen genomförs så att den uppfattas som rättvis och att alla får chansen att göra miljövänliga val.

Det Vänsterpartiet ser framför sig är en skattepolitik där principen förorenaren betalar gäller. Då är det inte rimligt att de som förbrukar mest kommer undan. Inte heller att de som är tvungna att ta bilen till jobbet får betala så mycket att det känns hopplöst.

Samtidigt som klimatet är avgörande för vår framtid, är det också ohållbart med växande klyftor. En gång för inte allt för längesedan, var vårt land bäst på att skapa jämlika villkor. Så vill vi att det ska bli igen.

Sverige har ett skattesystem som omfördelar minst bland EU:s 15 kärnländer. Vi tillåter de rikaste att få avdrag på avdrag, medan sjuka och arbetslösa jagas febrilt. Nu ska till och med värnskatten avskaffas, vilket innebär att de med högst inkomster får skattesänkningar som kostar mer än vad regeringen och deras samarbetspartier räknar med att lägga på generella statsbidrag till hela kommunsverige.

Vänsterpartiet vill i stället öka beskattningen av de med höga inkomster, stora kapitalinkomster och förmögenheter. Samtidigt menar vi att låg- och medelinkomsttagare bör betala något mindre skatt än i dag. Vi vill inrätta en grön investeringsbank som gör det möjligt att ställa om snabbare, fossila bränslen ska fasas ut och AP-fonderna måste göra sig av med sina fossila innehav.

Men för att klimatomställningen ska lyckas behöver vi också se över hur vanligt folk ska kunna kompenseras för ökade miljöskatter. I Kanada finns en modell som vi i Sverige bör överväga att ta efter. Den innebär att folk med vanliga inkomster inte står för notan – de kompenseras – samtidigt som de med högst inkomster får betala för sina klimatavtryck.

Det ger både ett jämlikare samhälle och en god möjlighet till en fungerande klimatomställning.

Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Vanligt folk ska inte stå för miljönotan

Publisert: