ÅSIKT

Tjejer ska ha inflytande i hela samhället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Moderaterna svarar FI i debatten om feminism

Foto: Ole-Jörgen Persson (M).

REPLIK. Feministiskt initiativ stödjer fritidsgården med tjejprofil i Hjulsta som öppnas på grund av att tjejer känner sig ovälkomna av killar som är hotfulla och trakasserar dem. Fi menar att jämställdhet uppnås genom att separera tjejer och killar, det gynnar främst de killar som står för otryggheten.

Fi kastar även en känga på oss som anser att könsseparerade lösningar är att ge efter hedersnormer istället för att garantera alla kvinnor och tjejers trygghet. De menar att könsseparerade lösningar är att ”prioritera och satsa på tjejer”.

Vi anser inte att tjejer prioriteras när man ger efter för de killar som beter sig felaktig och olämpligt. Förutom de killar som stör, är en av anledningarna till att få tjejer i ytterstaden besöker fritidsgårdar är att de faktiskt inte får vistas tillsammans med killar efter skoltid.

Att finna en lösning som till stor del gynnar killarna som stör eller de föräldrar som begränsar tjejernas frihet är att ge efter för patriarkala krafter och hedersnormer. De är vinnarna och tjejerna är förlorarna som får en begränsad vardag när deras trygghet endast garanteras när de vistas i miljöer med enbart sitt eget kön.

Unga tjejer ska inte lära sig att inflytande och makt över det egna livet endast skapas i egna forum med enbart andra tjejer, att det endast finns utrymme för det i kommunalt drivna fritidsgårdar med tjejprofiler. Utan unga tjejer ska ha makt och inflytande i hela samhället och tränga undan dem som försöker begränsa det.

Ole-Jörgen Persson, vice ordförande i stadsdelsnämnden Spånga-Tensta (M)

ARTIKELN HANDLAR OM