ÅSIKT

Det viktiga är att vi agerar – inte vad vi kallar det

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik från Anders Österberg om våldet i Mellanöstern

Foto: Anders Österberg, riksdagsledamot (S).

SLUTREPLIK. Tro inte annat än att vi från första dag har tittat på: Vad kan vi göra? Finns det ytterligare något som vi kan göra? Ska vi kalla det folkmord eller hur ska det definieras, och hur påverkar det?

Det viktiga är att vi handlar och att vi fortsätter agera politiskt där vi redan nu agerar.

Vad vi använder för begrepp och hur vi definierar detta juridiskt minskar inte lidandet. Det påverkar inte heller vårt ansvar att agera. Det är viktigt för mig. Vi måste göra allt vi kan för att bidra humanitärt och politiskt.

Vi agerar politiskt. Vi stöder FN-processen, som vi hoppas ska leda till en politisk lösning och fred i Syrien. Tillsammans med andra EU-länder uppmanar vi konsekvent säkerhetsrådet att hänskjuta situationen i Syrien till ICC, internationella brottsdomstolen, och uppmanar Irak att ansluta sig till domstolen.

Vi agerar humanitärt på plats för att lösa den akuta krisen och lindra lidande och nöd. Vi ger ett omfattande humanitärt stöd på 2,2 miljarder kronor till Syrienkrisen. 

Vi agerar militärt i kampen mot Daesh med en svensk väpnad styrka på plats i Irak. 

FN har vi tillsammans ett ansvar för att verka för att människor i fara bereds skydd, att det blir ett slut på konflikterna och att de ansvariga för övergreppen ställs till svars. Detta ansvar gäller oavsett om dessa brott kategoriseras som folkmord, brott mot mänskligheten eller krigsförbrytelser. Det är viktigt att vi fortsätter att verka för att de som ansvarar för övergreppen ställs till svars. 

Ord är av vikt, inte som ett slagträ i en politisk debatt om en situation som vi delar oron över utan därför att det har betydelse rättsligt vad man kallar saker.

Anders Österberg, riksdagsledamot (S), ersättare utrikesutskottet

Läs Robert Halefs replik: Vi måste säga som det är – folkmord

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM