ÅSIKT

Jisses Peter… har du glömt oss på landet?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Birger Schlaug: Nu klipps våra kopparledningar av – gör en insats, Peter Eriksson

Foto: Fungerande kopparledningar vi på vischan rivs upp – och ersätts med lösningar som inte fungerar. Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) har nu möjlighet att göra en insats och stoppa nedmontering innan fiber finns på plats, skriver tidigare MP-språkröret Birger Schlaug.

DEBATT. En gång i tiden hade vi ett statligt Televerk som ägde en massa koppartråd genom vilket vi under årtionden samtalat och så småningom även skickade skriftliga meddelanden till varandra. 

Televerket var på många sätt en byråkratisk myndighet med viss förmåga att uppträda som översittare.

Istället för att rensa upp i byråkrati och pösigt beteende gentemot medborgarna så bolagiserades alltihopa innan hela rasket såldes ut. Koppartrådarna också. Grundläggande monopolistisk infrastruktur privatiserades och man upptäckte att koppartrådar inte var lönsamma utan bara till för medborgares bästa.

Fungerande kopparledningar, som vi på vischan samtalar genom och skickar textade meddelanden genom, började rivas upp och vi som ännu bor i sådana glesbebyggda trakter erbjuds moderna lösningar som ännu inte fungerar och som är pietetsfullt byggda för att öka sårbarheten.

Peter Eriksson är statsrådet som numera härskar över dessa frågor. Tyvärr bor inte Peter kvar i den yttersta glesbygd där han tidigare härbärgerade utan har blivit mer urban. Vilket innebär att han inte begriper hur det känns att bli av med kopparledningar och bli reducerad från att en gång varit fullgod medborgare till att bli underställd en marknad som inte finner det lönsamt att ha ett medborgarperspektiv.

Marknadsperspektivet är ju rationellt, gubevars. Nån jävel ska tjäna en slant på dig, annars bör du lägga dig ner och dö. Så ser den optimala Marknaden på saken.

Den som bor kvar i glesbygd och landsbygd där modernisering inte är lönsam ska fan i mig få vänta. På vad kan man aldrig riktigt veta. Vi som envisas att bo där får liksom skylla oss själv. 

Primalskrik när dom jävlarna kommer och klipper ner våra kopparledningar hjälper inte. ADSL försvinner och ersätts med löften om något sämre. Det kallas modernisering.

Peter Eriksson kanske myser i sitt statsrådsrum. En och annan bloggare på landsbygden kanske kan få så usla förhållanden för uppkoppling att hen stänger ner sin förbannade blogg där det skrivs ovänligt om regeringens bristande glesbygdspolitik, urbana lattevärderingar, värdlandavtal, brunkol och svikna illusioner.

Ja, jisses så det kan bli.

Så nu klipps kopparledningarna av, stuvas in i bil och säljs till återvinning - om den inte hunnit stjälas innan dess.

Peter Eriksson har möjlighet att göra en insats, stoppa nedmontering innan fiber finns på plats. Men det kräver förstås att han och regeringen har ett medborgarperspektiv, och sådant är inte modernt i dessa dagar. Oavsett regering, tycks det.

Telia lovar "Framtidsnät - nät för ett digitalt samhälle". Ett samhälle med ettor och nollor. Vilka som betraktas som nollor vet vi som bor på landsbygden. Frågan är om vi skall förse de urbana med mat den dag krisen kommer...

Birger Schlaug

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM