ÅSIKT

Stå bakom rättsstaten – eller lämna Centern

Centerpartister: Domen i Solna är direkt stötande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Står man inte bakom den liberala råttstatens mest basala princip – att alla är lika för lagen – då bör man inte ha en plats hos Centerpartiet, skriver debattörerna.

DEBATT. Vi läser med bestörtning om centerpartistiska nämndemäns påverkan på domen i ett misshandelsfall i Tingsrätten i Solna. 

Det finns så många delar i tingsrättens dokument som väcker anstöt att man knappt vet var man ska börja.

Att man skriver att det ”inte är ovanligt att kvinnor ljuger om hot och våld" är förskräckligt. Händer det att kvinnor ljuger om hot och våld? Ja, det gör det tyvärr. Händer det att män hotar och är våldsamma mot kvinnor? Ja, och det är så oerhört mer vanligt än att en kvinna ljuger om det samma.

Varför lyfter tingsrätten just de få fall av kvinnor som ljuger i stället för de många fall av män som slår?

Tingsrätten hävdar också att makens familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”. Det är absurd att läsa i ett rättsligt dokument: Vilken familj du kommer ifrån har ingen relevans i en rättsstat. Det är dina handlingar och inget annat som ska avgöra din skuld eller avsaknad av samma.

Vi ställer oss helt bakom målsägandebiträde Amana Ayob Landins uttalande: 

”Domen är direkt stötande och sänder ut signaler som går helt emot det rättssamhälle vi lever i.”

Att tingsrätten även haft åsikter om att kvinnan efter en påstått misshandel vänt sig till polis i stället för den åtalade mannens släktingar är sannerligen stötande. För oss som centerpartister är det extra stötande att det är partikollegor till oss som har varit avgörande för rättens ställningstagande. Att du följer rättsstatens vägar och inte lever upp till gamla hederstraditioner ska inte ligga dig till last. Tvärtom.

Det gläder oss att åklagaren Josefine Dahlqvist redan har överklagat domen till Svea hovrätt. Inte för att vi har någon åsikt om skuldfrågan – det åligger inte politiker – men för att rättsprocessen i tingsrätten har varit en travesti på det rättssamhälle som är grunden för vår demokrati.

”Alla människors lika rätt och värde är grunden för Centerpartiets politik.” Så inleds Centerpartiets idéprogram. Tydligare än så kan det inte vara. Det innebär också att om man anser att en människas familjebakgrund, religion eller kön ska påverka hens rättigheter är man inte Centerpartist. 

Står man inte bakom den liberala rättstatens mest basala princip – att alla är lika för lagen – då bör man inte ha en plats hos Centerpartiet. Inte på listor och inte på förtroendeposter. Det borde vara en självklarhet. Vi hoppas och förväntar oss att vårt parti på alla nivåer tar nödvändiga steg för att se till att så åter blir fallet, både för nu och för framtiden.


Niels Paarup-Petersen, gruppledare i Malmö och riksdagskandidat (C)
Sofia Jarl, ordförande Centerkvinnorna
Magnus Ek, ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund
Simon Palme, ordförande Centerstudenter
Banar Sabet, ordförande Centerkvinnorna Stockholm
Sofia Nilsson, kommunalråd i Östra Göinge och riksdagskandidat  (C)
Jonny Cato, kommunalråd i Helsingborg och riksdagskandidat (C)
Diana Zadius, kommunfullmäktigekandidat Uppsala (C)
Charlotte Bossen, Riksdags och regionkandidat Malmö (C)
Warda Fatih, Riksdags och regionkandidat Malmö (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM