Debatt

Rebecca Weidmo Uvell: Att skrika "rasist" efter SD-väljare funkar inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

"Smartare vore att fokusera på att få de flera hundra tusen missnöjda väljarna att rösta på ett annat parti."

Rebecca Weidmo Uvell
Rebecca Weidmo Uvell

Högt uppsatta Sverigedemokrater springer på stan med järnrör och skriker "blatte" och "hora". Andra tävlar om att skrika ”rasister” högst i media. Men det är ju inte någon ny information direkt. Att Sverigedemokraterna har sitt ursprung i nynazismen. Det vet alla.

Det är som när några personer sitter på en middag och kritiserar en icke-bjuden person som de inte gillar och för varje timme blir mer och mer överens om hur dum och dålig personen är. Vilket de alltså tyckte från början.

På våra middagar hemma pratar vi ofta politik och oavsett vilka vi bjuder är vi alltid överens om att Vänsterpartiet är tomtar. Men oavsett hur överens vi är och hur många middagar vi har kommer det ha exakt noll och ingen påverkan på Vänsterpartiets valresultat.

I valet 2010 röstade ungefär 360 000 personer på Sverigedemokraterna och de kom in i riksdagen, med fler röster än just Västerpartiet fick. I flera opinionsundersökningar har de fått det dubbla.

Om vi nu har ett parti som 95 procent inte röstade på i det senaste valet, som massor av människor avskyr mest av allt, som andra politiker vägrar dela sminkloger med eller stå bredvid i debatter – kan det kanske vara så att de 5 procent som ändå röstar på dem faktiskt struntar i vad vi tycker? Nu sitter de i riksdagen. Istället för att fortsätta skrika "rasister" vore det smartare att fokusera på att få de flera hundra tusen missnöjda väljarna att rösta på ett annat parti 2014.

Många som röstar på SD tror att bristen på resurser till vården beror på invandringen, att den höga arbetslösheten beror på invandringen och att hög kriminalitet beror på invandringen. Och mycket annat. Om vi vill att de ska sluta rösta på SD måste vi väl övertyga dem om att problemen beror på helt andra saker? Vilket de gör. Istället för att hojta ”rasist!” så fort de öppnar munnen.

De flesta verkar tro att Sverigedemokraterna fungerar helt annorlunda än andra människor. Om någon dyker upp och kallar mig fördomsfull idiot för att jag är borgerlig, kommer det göra mig mindre sugen på att rösta borgerligt nästa gång? Nä.

Låt mig föreslå något crazy: vi börjar behandla SD:s väljare som vi behandlar resten av väljarkåren. Och försöker övertyga dem om att det finns partier som har bättre lösningar på de problem som finns i samhället så att de nästa gång röstar på något annat. Är det inte så man vinner val?

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt