Åsa Petersen: Mötet ett tecken på total politisk stiltje

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mötet i Maramö blev en 24 timmar lång presskonferens, historiskt händelselös.

Eller, vänta, jag överdriver. Alliansens partiledare åt isterband till lunch och gös till middag. De grillade korv inför landets samlade politiska reportrar och satt obekvämt hopklämda i en alldeles för liten tv-soffa.

Alltsammans ackompanjerat av Annie Lööfs hurtiga tweets från sitt barndomshem: ”Fyra självständiga partier som bygger Alliansen – det är styrkan det!”.

Det är sorgligt att ledarna för landets fyra regeringspartier samlas i ett dygn och inte har mer att presentera än ett konvent, några arbetsgrupper och en studieresa runt Sverige.

Idéfattigheten döljs inte av Fredrik Reinfeldts evinnerliga slängar mot den rödgröna oppositionen: ”Vi har ett regeringsalternativ, det har inte ni!” För vad spelar det för roll att vara ett regeringsalternativ, om man inte verkar vilja använda regeringsmakten till något?

Det är uppenbart att den enda som egentligen ville befinna sig i Maramö var Annie Lööf själv. De andra partiledarna var ditresta för att rädda ansiktet på henne. Det passar sig inte att banga en allianskompis party.

Men det är ju Alliansens interna relationsproblem. De kanske borde gå i terapi eller något. För väljarna är Maramömötet ett bevis på något mycket allvarligare: att den svenska politiska debatten befinner sig i fullkomlig stiltje.

Det saknas knappast utmaningar att ta itu med. Arbetslösheten är hög och ungdomsarbetslösheten är ännu högre. Skolan lyckas inte ge barn och unga tryggheten och kunskaperna som behövs. De gemensamma skyddsnäten har stora revor som drabbar arbetslösa och sjuka. Oron för välfärden griper tag – och ovanpå det en tilltagande främlingsfientlighet. En tendens att sparka neråt.

Ändå kommer regeringsalliansen undan med att uttråkat grilla korv.

Deras tystnad riskerar att sänka människors förtroende för politiken som samhällsförändrande kraft. Vad är det för idé att bry sig om politiken om de styrande politikerna inte verkar bry sig om verkligheten?

Den mest brännande frågan efter Maramömötet är inte om Alliansen kommer att lyckas vinna ett tredje val. Utan om valet 2014 över huvud taget kommer att handla om sådant som spelar roll för människor. Den rödgröna oppositionen har både ett ansvar och ett guldläge att väcka liv i debatten igen.

Maramömötet var sorgligt. Både för Alliansen och för svensk politik.

Efter ett dygn i Maramö presenterade Alliansens partiledare i dag hur de tänker arbeta inför valet 2014: med resor runt om i landet, ett gemensamt konvent och fem nya arbetsgrupper.

Vi bad våra proffstyckare från höger och vänster om en analys av mötet i Maramö.

Åsa Petersen

Publisert: