ÅSIKT

Är Sydafrika moget för ett VM?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jan Svärd: Ta chansen och sätt press på politikerna i aidsfrågan

Foto: Sydafrika har drabbats hårdare än något annat land av aids. Varje dag smittas 1 700 människor och sjukdomen ligger bakom vart tredje dödsfall. Bilden är från ett välgörenhetsmöte som ordnats av Nelson Mandelas stiftelse – men politikerna gör inte tillräckligt för att hejda epidemin, skriver Jan Svärd och vill att VM används som påtryckningsmedel på Sydafrikas politiker att ta sina aids-problem på allvar.

Just nu pågår OS-arrangemanget i Kina. Krav har ställs från många håll att man egentligen skulle bojkotta arrangemanget, som en markering mot det kinesiska styret. Det blev inte så.

Om två år har vi ett annat stort arrangemang, VM i fotboll, i Sydafrika.

Jag har precis besökt värdlandet. En intressant resa ur många synvinklar.

En overkligt vacker natur, fantastisk mat med utsökta viner och folkets vänlighet har stått i kontrast mot fattigdom, misär och hög brottslighet.

Ett av de mest bestående intrycken är dock den exploderande hiv-epidemi som skoningslöst håller på att slå sönder landet. Brutalt breder den ut sig. Aids ligger bakom vart tredje dödsfall. 1­700 människor om dagen smittas.

Samtidigt finns det en politisk ledning som förnekar problemen.

Regeringsledamöter tror på fullt allvar att man kan bota aids/hiv genom att äta citroner och apelsiner. Landets hälsominister påstår detta. Och president Thabo Mbekis uppfattning är att det enbart är de vitas problem.

Den nya ANC-ledaren Jacob Zuma, som offentligt erkänt att han våldtagit sin kusin, ansåg sig sluppit från smitta genom en dusch efter den fullbordade våldtäkten. Vid nästa val i Sydafrika kan han bli landets nya president. (Det ska tilläggas att åtalet mot honom lades ner efter det att kusinen dragit tillbaka sin anmälan).

Som ung SSU:are engagerade jag mig i bojkottkampanjen mot Sydafrika. Bakgrunden var att landets styre systematiskt genomförde en apartheidpolitik, vidrig för den svarta befolkningen och oss som tror på allas lika värde. Den sydafrikanska politikens mantra var - endast för vita.

Apartheid är nu borta. ”Endast för vita” har fått en annan betydelse genom aids/hiv-epidemin. De vita slipper undan massundergång medan framförallt Sydafrikas svarta befolkning drabbas av Aids.

Underlättad av en regering, som antingen inte förstår eller blundar för problemen.

Förhållandena förstärks om man lägger till fattigdomsaspekten. I två av Sydafrikas nio provinser står aids för 40 procent av alla dödsfall, i Johannesburg för 30 procent och bara tio procent i Kapstaden. Det är som att rulla ut en klasskarta över aids-statistiken, ju fattigare provinser, desto fler dödsfall i aids. Fattiga svarta drabbas mest, rika vita minst? Vad har förändrats?

I detta land skall världsmästerskapet i fotboll avgöras 2010. Ett arrangemang som i mångt och mycket styrs av mäktiga företag, sponsorer, försäljare och som vill hat ut maximal vinst av arrangemanget.

Min ständigt gnagande undran efter min resa är: Är Sydafrika moget ett fotbolls-VM?

Hela världen kommer – framförallt genom tv, tidningar och radio – att få tillgång till detta världsmästerskap. En utmärkt draghjälp för ett fattigt land, som vill utvecklas. Det unnar jag de verkligen, men då anser jag också att man måste visa sig föra en värdig politik i Nelson Mandelas anda. Sydafrikas aids/hiv-problem, blir hela världens problem i och med VM.

Visst hör politik och idrott ihop. Jag anser att VM måste användas som påtryckningsmedel på Sydafrikas politiker att ta sina aids-problem på allvar. Sydafrikas politiker kan inte avfärda sina 6 miljoner aids-smittade svarta befolknings problem med råd om dusch och vitaminkurer.

PS. Omkring 20 000 läkare, aids-drabbade var samlade vid den stora medicinska hiv-konferensen i Mexiko som avslutades för någon vecka sedan. Detta mot bakgrund att uppskattningsvis 33 miljoner människor i världen är hivsmittade. Varje dag smittas minst 7 500 nya av hiv-viruset som kan leda till aids och döden.

Dagens debattör

Jan Svärd

67 år, Malmö, författare och samhällsdebattör.