Lööfs budgetsvek – ett dråpslag mot miljön

Isabella Lövin: Budgeten som C släpper fram är nattsvart läsning för alla som vill lösa klimatkrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sammanlagt blir det nedskärningar på 2 miljarder kronor på klimat – och miljöområdet, skriver Isabella Lövin.
Sammanlagt blir det nedskärningar på 2 miljarder kronor på klimat – och miljöområdet, skriver Isabella Lövin.

DEBATT. I tisdags vann Sverige återigen VM-guld i klimatpolitik. Vi försvarade förra årets förstaplacering när världens miljörörelser rankar världens regeringar utifrån deras klimatpolitik, men denna gång med en tydlig skillnad, avståndet till tvåan ökade.

I dag röstade riksdagen om vilken budget som ska gälla för nästa år. Partiet som utnämnt sig själv till Alliansens gröna röst släppte fram Moderaternas och Kristdemokraternas dråpslag mot hela Miljösverige. För alla miljövänner är det en nattsvart läsning med kapitel efter kapitel av nedskärningar på klimat- och miljöpolitiken.

Centern genomför nu ett svek mot alla dem som vill att Sverige ska fortsätta att visa världen att det faktiskt går att lösa klimatkrisen.

  • Flygskatten tas bort helt. Flyget slipper helt betala för de enorma klimatutsläpp som det orsakar.
  • Skatten på bensin och diesel sänks, så att det blir mindre lönsamt för den som vill byta till en miljöbil. 
  • Miljarder i klimatinvesteringar skärs bort. Pengar som skulle kunna gå till satsningar på biogas och cykelbanor dras undan. Klimatprojekt över hela landet får skrotas.
  • Stödet till solceller skärs ner rejält. Många svenskar som vill sätta solceller på sina villatak kommer nu tvingas skrota planerna.
  • Skyddet av värdefull natur halveras. 

Listan kan tyvärr göras ännu längre, detta var bara några axplock. Sammanlagt blir det nedskärningar på 2 miljarder kronor på klimat – och miljöområdet.

Just nu befinner jag mig i Katowice, Polen, där världens länder samlats för klimattoppmöte. Under mötets sista dagar ska vi komma överens om hur vi tillsammans ska hantera det enorma hot vi står inför. Då är det avgörande att de länder som sitter runt förhandlingsbordet är trovärdiga, att man kan visa att man själv tar ansvar för att minska utsläppen på hemmaplan. 

Jag har redan fått frågor om vad regeringsbildningen kommer att innebära för om Sverige ska fortsätta att leda utvecklingen av klimatpolitiken.

Det är nu allt står på spel. När USA och Brasilien hotar med att lämna Parisavtalet behövs EU mer än någonsin. Och Sverige behövs i EU för att vi ska få ett klimatledarskap i världen. 

Sveriges trovärdighet bygger helt och hållet på att vi kan leverera på hemmaplan. Moderaternas och Kristdemokraternas budget innebär att Sveriges trovärdighet försvagas. Att mitt under brinnande klimatkris göra det billigare att släppa ut är inget som imponerar på de andra länderna.

Runt om i hela världen håller människor på att samla sig för att kräva att vi agerar, inte minst barn och ungdomar. Det är deras framtid vi pratar om. De konservativa partiernas sorglösa inställning till klimatförändringarna kommer inte att vara ett stolt kapitel i de kommande historieböckerna.

Utmaningen som vi samlats för att möta i Katowice är ett bevis på att klimatet inte bara är en nationell fråga. Världen behöver en offensiv svensk klimatregering som kan visa vägen för hela världen, detta får jag höra hela tiden av mina kollegor.

Tyvärr verkar inte Moderaterna och Kristdemokraterna dela den insikten.


Isabella Lövin, språkrör och klimatminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE