ÅSIKT

Nej, friskvård är inte som att shoppa skor

Replik från hälsostrateg om friskvårdsbidraget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Det går inte att jämföra friskvård – som i dag finns på recept – med att nätshoppa skor från soffan, skriver Kristina Hagström.
DEBATT

REPLIK. Sjukskrivningar är en av vår tids absolut största samhällsproblem. Och trots att det finns miljarder att spara med hjälp av förebyggande hälsoinsatser vill Max Sjöberg från Liberala ungdomsförbundet i en samhällsekonomisk tankevurpa helt skrota det populära friskvårdsbidraget.

Det går inte att jämföra friskvård – som i dag finns på recept – med att nätshoppa skor från soffan, Max Sjöberg.

Stress och ett stillasittande arbete är vardag för många människor i dag. I en färsk undersökning Skandia lät Novus göra blev motion den i särklass största hälsoutmaningen hos allmänheten. Svenska folket vill röra på sig mer men får inte alltid livspusslet att gå ihop.

I dag ligger nästan allt fokus i samhällsdebatten på att hantera ohälsa och utanförskap när det väl har uppstått. Trots att vi vet att fysisk träning och minskat stillasittande till stor del kan förebygga många sjukdomar fokuserar beslutsfattare och samhället på insatser när det redan är för sent.

Enligt Skandias rapport ”Samhällsförlusten av sjukskrivningar” skulle samhället kunna spara 19 miljarder kronor om vi fokuserade mer på det förebyggande arbetet och sjukskrivningarna minskade med en tredjedel. Det motsvarar löner till fler än 50 000 sjuksköterskor.

Vi vet att förebyggande arbete mot ohälsa ger resultat. På tio år har vi, tillsammans med våra kunder, kunnat se halverade sjuktal och en viktig pusselbit har varit metodiken Hälsokedjan, som inte bara tar hand om de som är sjuka utan även hjälper till att fånga upp medarbetare redan innan personen riskerar att bli sjukskriven. 

I det förebyggande arbetet är friskvård en viktig del – bland annat med hjälp av tekniska hjälpmedel där medarbetarna bland annat kan få koll på sin sömn, vardagsmotion och sin träning. 

Max Sjöberg borde istället rikta sin ilska mot regeringens iver i att sätta käppar i hjulen för företag som tar sitt arbetsmiljöansvar och som bidrar till att hålla sina anställda friska. Senast genom förslaget att förmånsbeskatta sjukvårdsförsäkringar.

Att skrota friskvårdsbidraget riskerar däremot att leda till fler sjukskrivna med högre samhällskostnader och minskade skatteintäkter som följd.


Kristina Hagström, hälsostrateg, Skandia


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning