Debatt

Ett öppet brev till Leif Östling

Debattören: Ditt parallellsamhälle för rika är en samhällsfara!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ulla Andersson (V) skriver öppet brev till Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling.
Ulla Andersson (V) skriver öppet brev till Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling.

DEBATT

DEBATT. Hej Leif Östling, har du sett dig i spegeln idag? Spöklikt eller hur? Men det är inte en gengångare från förra sekelskiftet utan verkligen du, Svenskt Näringslivs ordförande 2017, tidigare högsta chef på Scania som sa: ”Vad fan får JAG för skattepengarna” i SVT.

Något avgörande har hänt Leif. Tungan slant och du glömde var du var. Du trodde för ett ögonblick att reportern från Uppdrag Granskning var en ur tjänstefolket, eller?

Det här är inte vilken försiktigt bleknosig tid som helst, utan den när dina Ikarosvingar faktiskt börjar smälta på väg till solen på Malta. Där du och din fru gömt undan miljoner som borde beskattas i Sverige. Sicken otrevlig överraskning att vi alla ser och hör och dessutom har fräckheten att ha synpunkter på vad du och bekantskapskretsen har snackat ihop er om. Som detta att betala skatt. Det är uppenbarligen något ni anser er kunna bestämma när ni sitter och skroderar. Vad som är lagom. Och lagom är det ju inte i Sverige, utan alldeles för höga skatter, särskilt för just dig. Skattepengar du alltså inte fått något för?

Man kunde förväntat sig att en person som gått två universitetsutbildningar borde se sambanden mellan den kunskap som lärs ut där – och skatter.

Det är svårt att tro att dina tidigare anställda på Scania hade kunnat bygga så många lastbilar utan att de fått utbildning, fått vård när de var sjuka, fått skolor där deras barn går och hemtjänst till sina gamla föräldrar. Det är också svårt att se hur lastbilarna skulle ta sig fram utan vägar som bekostats av skattemedel Leif. Och tillåt mig nämna stödet på 123 miljoner som Scania fick för personalutbildning.

I rollen som ordförande på Svenskt Näringsliv har du också utmärkt dig som en av de mest ivriga försvararna för vinstdrivande bolag i välfärden. Men du vill tydligen inte att de ska göra vinst på just dina pengar? Vet de om det på Aleris? Och när vårdpersonal går på knä på grund av bristande skatteintäkter klagar du över att det är ”köer, köer, köer”, trots att du skryter med att du betalar skatt ”för tusen”.

När man hör dina uttalanden påminns man om att Floskeltoppen bland de rika verkar klart överbefolkad. Det är ju inte länge sen Nordea-ordföranden Björn Wahlroos ansåg att ”80 procent av svenskarna är idioter”.

Förutsättningarna för floskeltoppen att växa ytterligare har tyvärr också varit goda de senare åren, när statliga kontrollsystem som skulle se till att få bukt med skattesmitarna nedmonterats av högerregeringar över hela västvärlden. Och i Sverige ägnade sig den borgerliga regeringen mer åt att klämma åt sjuka än skattesmitare. Nu visar Paradise Papers att 43 miljarder undanhålls i skatt av rika svenskar. Det skulle kunna korta köerna till den svenska vården betydligt.

Från borgerligt håll oroar man sig ständigt över att det växer fram parallellsamhällen i Sverige. Och menar då områden där människor har väldigt lite pengar, förorter där otryggheten växer. Från Vänsterpartiet ser vi ett helt annat parallellsamhälle som är en riktig samhällsfara. Leif Östling& vänners parallellsamhälle – högt över huvudet på oss andra. Parallellsamhällen där ni tycker er veta bättre och bestämmer själva vilka regler som gäller.

Vet du vad Leif, för oss i Vänsterpartiet räcker det inte att du betalar den skatt du undanhållit på Malta. Vi tycker att du ska betala mycket mer i skatt!

Vi har inte bara flera tuffa krav för att få bukt med rika skattesmitare, utan vi driver också på för ett mer progressivt skattesystem, förmögenhetsskatt och en kraftigt ökad beskattning av stora kapitalinkomster.

För Leif – ditt parallellsamhälle för rika är en samhällsfara!

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Paradisläckan

LÄS VIDARE

Leif Östling lämnar sin post som ordförande

ÄMNEN I ARTIKELN

Paradisläckan

Leif Östling

Vänsterpartiet

Scania

Svenskt näringsliv

Uppdrag granskning

Skattepolitik