Partiledaren nazist då Åkesson gick med i SD

C: Tydligt att SD inte lämnat rasismen bakom sig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD brukar vara de första att påtala vikten av svensk historia, men viftar nu bort den mörka nutidshistoria man själva var en del av. Och det räcker med att i nutid skrapa lite på ytan för att se hur idéerna bara paketerats om. På sociala medier pekar SD ut somalier och afghaner som etniska grupper som ska återvandra. Richard Jomshof kallade nyligen hela islam för en ”avskyvärd religion”. Tidigare vice talman Björn Söder har sagt att judar och samer inte är svenskar, skriver debattörerna.  Ämnesbilden är från 1998 och visar sverigedemokrater som håller  torgmöte i Göteborg.
SD brukar vara de första att påtala vikten av svensk historia, men viftar nu bort den mörka nutidshistoria man själva var en del av. Och det räcker med att i nutid skrapa lite på ytan för att se hur idéerna bara paketerats om. På sociala medier pekar SD ut somalier och afghaner som etniska grupper som ska återvandra. Richard Jomshof kallade nyligen hela islam för en ”avskyvärd religion”. Tidigare vice talman Björn Söder har sagt att judar och samer inte är svenskar, skriver debattörerna. Ämnesbilden är från 1998 och visar sverigedemokrater som håller torgmöte i Göteborg.

DEBATT. Sverigedemokraterna publicerade för drygt två veckor sedan den första delen av sin så kallade vitbok.

Det som publicerades var i sig ingen nyhet: att SD grundades av nazister, rasister, förintelseförnekare och skinheads.

Nytt är dock att SD själva bekräftar vilka ideologiska rörelser som skapade partiet. Det är de här idéströmningarna som partiet är byggt på.

Sverigedemokraterna må ha tagit av sig bomberjackorna och satt på sig kostymer. Men vi glömmer aldrig vilket parti det var Jimmie Åkesson valde att engagera sig i.

Vitboken bekräftar att SD:s grundande i stora drag var en ombildning av den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt till politiskt parti.

Människor från hela ”vit makt”- sfären samlades för ett projekt som skulle leda till politiskt inflytande.

Vitboken bekräftar att Gustaf Ekström, frivillig i Nazitysklands Waffen-SS under andra världskriget, hade en framträdande roll som revisor för partiet och adjungerad i partistyrelsen fram till 1992.

1994 väljer Jimmie Åkesson att först engagera sig i Sverigedemokraterna.

Fram till 1995 var nazisten och antisemiten Anders Klarström partiledare. SD bekräftar hans nära band till det nazistiska Nordiska Rikspartiet.

Det går med andra ord inte att tala om några enskilda individer, utan om både ledarskiktet och basen.

Det var i den här kontexten som SD:s ledande företrädare Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Björn Söder gick in i partiet. Det var i den här högerextrema miljön de fostrades politiskt.

Mattias Karlsson säger att han får ”lite ont i magen” av att läsa om hur partiet såg ut när han gick med och påstår att vad som hände under 1990-talet är helt irrelevant för partiet i dag.

SD brukar vara de första att påtala vikten av svensk historia, men viftar nu bort den mörka nutidshistoria man själva var en del av.

SD missförstår på så vis medvetet syftet med en vitbok, nämligen att göra upp med sin historia. Det hela är inget annat än en teater.

Det räcker med att skrapa lite på ytan för att se hur idéerna bara paketerats om. På sociala medier pekar SD ut somalier och afghaner som etniska grupper som ska återvandra.

Richard Jomshof kallade nyligen hela islam för en ”avskyvärd religion”. Tidigare vice talman Björn Söder har sagt att judar och samer inte är svenskar.

Orsaken till alla samhällsproblem är och förblir densamma enligt SD – som det varit alltsedan 1994: invandringen. Oavsett om det är vårdköerna, skolresultaten eller arbetslösheten det gäller.

Efter valet kan dessa ledande Sverigedemokrater ta plats i Rosenbad. Jimmie Åkesson säger själv att han gärna vill bli justitieminister, med bland annat ansvar för våra grundlagar. Det som i dag är provocerande inlägg på Facebook kan alltså komma att sägas högt på en presskonferens direkt från regeringskansliet.

I en högerkonservativ regering efter valet kommer SD att få ett betydande inflytande. När Bevara Sverige Svenskt ombildades till politiskt parti var det med målet att få riktigt politiskt inflytande. Efter valet kan det högsta målet, regeringsmakten, vara uppnått. M, KD, och L fördjupar nu dag för dag samarbetet med SD.

Men så behöver det inte bli. Det är väljarna som avgör om detta parti ska få regeringsmakten. Och det finns ett borgerligt alternativ kvar som säger nej till SD-samarbete.

Centerpartiet går till val på liberal politik och är garanten för att den ekonomiska politiken präglas av frihet, företagsamhet och arbetslinjen – samtidigt som Sverige står upp för klimatomställning, jämställdhet och medmänsklighet.

Det här valet handlar om vilka värderingar som ska styra Sverige. Det vore en skam för Sverige om BSS:s ”vit makt”-rörelse till slut nådde sitt mål med bildandet av SD – att främlingsfientliga idéer får makt över vårt land. Det får inte ske.


Linda Modig, förste vice partiledare för Centerpartiet


Martin Ådahl, andre vice partiledare för Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE