Debatt

Vad tackar du med, Anna Starbrink?

Replik från Vänsterpartiet om situationen i vården i Stockholm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vänsterpartiet vill också tacka vårdpersonalen som har lyckats hantera den här oerhörda krisen på ett fantastiskt sätt. Vi vill tacka med bland annat höjda löner och utökat antal vårdplatser. Vad tackar du med, Anna Starbrink, utom vackra ord, skriver Jonas Lindberg (V).
Vänsterpartiet vill också tacka vårdpersonalen som har lyckats hantera den här oerhörda krisen på ett fantastiskt sätt. Vi vill tacka med bland annat höjda löner och utökat antal vårdplatser. Vad tackar du med, Anna Starbrink, utom vackra ord, skriver Jonas Lindberg (V).

DEBATT

REPLIK. Nu är det kris i sjukvården på grund av coronapandemin. Vår vårdpersonal gör ovärderliga insatser varje dag och de förtjänar allt tack.

Vänsterpartiet ser, precis som Anna Starbrink, att sjukvården har lyckats ställa om vården i krisen på ett bra sätt. Detta trots de styrande politikerna och den förda politiken, inte tack vare den.

Det var kris i sjukvården redan innan pandemin, på grund av en politik som har svält ut våra akutsjukhus och systematiskt underfinansierat primärvården och istället prioriterat att skicka våra skattepengar till privata vårdföretag inom Region Stockholms 49 så kallade vårdval.

Vårdpersonalen protesterade högljutt om situationen i vården redan innan covid-19. Sjukvårdsuppropet vittnande om otillräckligt antal vårdplatser på akutsjukhusen på grund av personalbrist, en underfinansierad primärvård och oräkneliga fall av patientosäker vård.

Allt detta har Anna Starbrink varit med och skapat. Hon har under många år varit del av ett styre med sikte på att svälta ut och sälja ut våra akutsjukhus.

Krisen har lett till vissa bra effekter, den har satt Anna Starbrinks sjukvårdspolitik ur spel. De mycket snäva budgetramarna för akutsjukhusen är borta och personalen får göra det de är bäst på, att vårda. Sjukhusen anställer mängder av personal för att bemanna alla de nya vårdplatser som skapas.

Men varslen ligger kvar och sparkraven på sjukhusen har inte lyfts. Vad händer när krisen är över, Starbrink?

Vänsterpartiet vill också tacka vårdpersonalen som har lyckats hantera den här oerhörda krisen på ett fantastiskt sätt. Vi vill tacka med höjda löner. Vi vill tacka med att utöka antalet vårdplatser och mängden personal på akutsjukhusen. Vi vill tacka med att skapa ordentliga lager med läkemedel och skyddsutrustning. Vi vill tacka med drägliga arbetstider. Vi vill tacka med att stoppa sparkraven och varslen på våra akutsjukhus. Vi vill tacka med att avveckla detaljstyrningen och låta vårdpersonalen jobba utifrån sin kunskap året om. Vi vill tacka med att skapa en sammanhållen vård, utan fri etableringsrätt för privata vårdbolag.

Vad tackar du med, Anna Starbrink, utom vackra ord?


Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson Vänsterpartiet Region Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Jag vill tacka alla er som jobbar i vården

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Anna Starbrink

Vård & omsorg

Region Stockholm

Vänsterpartiet

Sjukvård

Läkemedel