Debatt

Erdogan hotar också våra demokratier

Debattören: Sverige och Västvärlden måste sätta ner foten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi kan inte acceptera att Turkiet bryter mot internationella lagar som tagit generationer att skapa, då sätter vi också hela vår nuvarande civilisation på prov, skriver Asso Abdullahi.
Vi kan inte acceptera att Turkiet bryter mot internationella lagar som tagit generationer att skapa, då sätter vi också hela vår nuvarande civilisation på prov, skriver Asso Abdullahi.

DEBATT

DEBATT. Turkiets invasion av nordöstra Syrien är ett i raden av brott mot folkrätten som världen bevittnat senaste åren.

Brott från auktoritära stater som Turkiet är ett direkt resultat av att västvärlden med USA i spetsen dragit sig tillbaka och valt att värdera kortsiktiga intressen som handelsavtal och flyktingavtal före hållbara politiska relationer.

Auktoritära system har inte och kommer inte bli hållbart för civilisationer, det har historien redan lärt oss. Just auktoritära samhällsystem är det som bidrar till att världen får hantera enorma flyktingvågor, terrorism och sjukdomsepidemier.

Det är ingen slump att dessa fenomen ökat markant i takt med att västvärlden senaste åren dragit sig för att skydda demokratisk utveckling . Exemplen är många – Ukraina, Georgien, Syrien, Jemen och så vidare.

Turkiets invasion av nordöstra Syrien är ett i raden av brott mot internationell rätt. Omvärlden måste straffa Turkiet!

Nordöstra Syrien var fram till i förra veckan ett stabilt område i ett annars sargat land, området var i full färd med att bygga ett demokratiskt system där människor kunde andas frihet och framtidstro i stället för att fly till Europa.

Det lokala styrets system är baserat på demokrati enligt västerländsk modell. Dess militära styrkor har tillsammans med västerländska stater eliminerat IS. Dess idéer har inte sällan kommit från kurder i diasporan som tagit till sig västerländska värderingar om till exempel mänskliga rättigheter, inkludering och marknadsekonomi, deras sak är vår sak.

När IS nu näst intill är eliminerat väljer då USA att dra sig undan och lämna fältet fritt för Erdogan. Miljoner människor tvingas nu på flykt och tvingas utstå mord och etnisk rensning. Redan nu har vi via medier kunna bevittna krigsförbrytelser som vi trodde var förpassade till historiens avgrund.

Ett av dom var avrättningen av politiska aktivisten Havrin Khalaf, hon symboliserar allt det som islamisterna avskyr – nämligen kvinna, sekulär och demokrat.

Nu tvingas det lokala kurdledda styret i stället söka stöd av Bashar Assad och ingå i en ohelig allians, alternativet är Erdogan och utrotning.

Att som kurd behöva vända sig till Bashar Assad för skydd är ett hårt slag mot den kurdiska folksjälen, Assadfamiljen är historiskt ansvarig för ett stort förtryck av kurder. I slutändan är det troliga att Bashar och Erdogan når en överenskommelse eftersom mer förenar dom än splittrar dem.

I Turkiet har Erdogan genom enorma propagandakampanjer fått den turkiska allmänheten att tro att det finns ett yttre hot från terrorister.

Turkiet var fram till millennieskiftet på väg att ta demokratiska skutt men har idag blivit ett i raden av diktaturer. Turkar som jag har pratat med fördömer kriget i det tysta men i det offentliga vågar ingen säga sitt av rädsla för repressalier, Erdogan har tydliggjort att kritik är att likställas ”förräderi”.

Den demokratiska medvetenheten i landet är i dag i nivå med Saudiarabien. Att Erdogan väljer att attackera nordöstra Syrien är en väl medveten taktik, han vill inte se att demokrati sprider till hans närområde, det riskerar på sikt hans egen ideologi.

Den fria välden står nu därför inför ett historiskt vägskäl. Väljer vi att skydda det vi själva kämpat för i hundratals år och lär våra barn dagligen i skolan. Idén om demokrati och människans rätt till frihet och välstånd.

Eller väljer vi att acceptera att tveksamma politiska figurer som Erdogan får diktera villkoren, inte för att vi tycker han har rätt utan av rädsla för att förlora handelsavtal och att vi tvingas hantera flyktingvågor.

De fem miljoner kurder, assyrier, araber, armenier och syrianer som bor i nordöstra Syrien kommer förmodligen aldrig höra alla politiska ledares fördömanden, det räcker tyvärr inte med att fördöma.

Det de i slutändan uppfattar är bomber och barbari från turkiska soldater och deras proxygrupper, som ofta har nära band till IS.

Kurderna i Syrien har nu vänt sig till syriska staten för att få beskydd men än är det inte försent. Västvärlden kan fortfarande stötta styret i nordöstra Syrien, men då måste handling till direkt. Annars riskerar det demokratiska styret som skapades blir ett av alla demokratiska initiativ i området som aldrig fick fotfästet, och tillbaka kommer elände och förtryck.

Det är hög tid nu för västvärlden att sätta ner foten. Inte enbart av empati för människorna där nere, utan också av empati för våra egna samhällen.

Vill vi hantera fler flyktingvågor som skapar spänning och splittring i våra egna samhällen? Vill vi ha mer terrorism på hemmaplan utförda av radikala islamister som fått sin skolning i auktoritära länder som hatar våra samhällsystem?   

På sikt riskerar vi också våra egna samhällsmodeller eftersom diktatorer som Erdogan behöver fler likasinnade.

Sverige borde inom EU och FN verka för att man inför en flygförbudszon i nordöstra Syrien och omgående placera ut militär i området för att få stopp på Turkiets aggression.

Vi kan inte acceptera att Turkiet bryter mot internationella lagar som tagit generationer att skapa, då sätter vi också hela vår nuvarande civilisation på prov.

Vidare bör Sverige verka för att Turkiet uppmanas till ett eldupphör, säga upp flyktingavtalet med Turkiet och säga upp alla handelsavtal. Vi kan skydda våra egna gränser utan Erdogan.

Fungerar inte det bör västvärlden ingripa militärt mot Turkiet och visa hela världen att alla de kurder, kristna och araber som ställde upp för västvärlden i kriget mot IS är värda att försvaras.


Asso Abdullahi, svensk- kurdisk debattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Turkiets invasion i Syrien

ÄMNEN I ARTIKELN

Turkiets invasion i Syrien

Turkiet

Syrien

Terrorism

USA

Mänskliga rättigheter

Sverige