Ni lever inte som ni lär, Socialdemokraterna

Slutreplik från Johan Forssell (M) om straffet för våldtäkt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är minst sagt bekymrande att den socialdemokratiskt ledda regeringen, trots riksdagens uppmaning, inte prioriterar frågan om att skärpa straffet för våldtäkt. Särskilt i ljuset av att utsattheten för sexualbrott ökar, skriver Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M).

Fredrik Wennerlund

SLUTREPLIK. Fredrik Lundh Sammeli skriver att ”handling är viktigare än prat”. Det håller jag med om.

Men tyvärr kan vi konstatera att Socialdemokraterna inte lever som de lär.

Trots att det gått över fjorton månader sedan riksdagen ställde sig bakom Moderaternas förslag om att skärpa straffet för våldtäkt, så har de socialdemokratiska statsråden inte ens lyckats tillsätta en utredning om en sådan straffskärpning.

Och inte nog med det. Nu vill varken Morgan Johansson eller Mikael Damberg själva svara på varför Socialdemokraterna inte lyckats agera för att skärpa straffet för våldtäkt.
I stället meddelar S-kollegan Fredrik Lundh Sammeli att Morgan Johansson ”inom kort” ska se över straffskalan. Vi kan bara hoppas på att det inte betyder ytterligare fjorton månaders väntan. För mycket tid har redan gått till spillo.

Det är minst sagt bekymrande att den socialdemokratiskt ledda regeringen, trots riksdagens uppmaning, inte prioriterar frågan om att skärpa straffet för våldtäkt.

Särskilt i ljuset av att utsattheten för sexualbrott ökar, enligt Brottsförebyggande rådet. Antalet anmälda våldtäkter har ökat tre år i rad. Förra året anmäldes motsvarande 20 våldtäkter om dagen. Det är en mörk siffra.

I detta allvarliga läge borde det vara självklart för regeringen att visa handlingskraft – och snabbt agera för att skärpa straffet för våldtäkt. Faktum är att minimistraffet inte har höjts sedan brottsbalken infördes för över 50 år sedan. Dagens minimistraff för våldtäkt, två års fängelse, motsvarar inte brottets allvar.

Det borde också Socialdemokraterna hålla med om.

Vi moderater vill ta krafttag mot sexualbrotten – det är fasansfulla brott som kan få livslånga konsekvenser och som begränsar människors frihet i vardagen.

Därför föreslår vi en höjning av minimistraffet för våldtäkt till tre års fängelse. Dessutom behövs fler poliser och särskilda grupper i varje polisregion som är specialiserade på att utreda sexualbrott.

Nu är det dags för den socialdemokratiskt ledda regeringen att gå från ord till handling. Vi har redan väntat alldeles för länge på att Morgan Johansson och Mikael Damberg ska följa riksdagens uppmaning och skärpa straffet för våldtäkt.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

LÄS OCKSÅ

DEBATT Varför höjer ni inte straffet för våldtäkt?

LÄS OCKSÅ

REPLIK M, vad har ni gjort för skärpt lagstiftning?

Publisert: