Debatt

Grattis Nyamko – här är våra krav

LUF: Vi måste jobba tillsammans för frihet och mot nationalism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hittills har vårt bidrag till Liberalernas valkampanjer varit helt avgörande för att Liberalerna fått mandat både i riksdagen och Europaparlamentet. Stödet kommer fortsätta, men kommer inte gratis. Vår roll är också att ställa tuffa, politiska krav, skriver LUF till Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni.
Hittills har vårt bidrag till Liberalernas valkampanjer varit helt avgörande för att Liberalerna fått mandat både i riksdagen och Europaparlamentet. Stödet kommer fortsätta, men kommer inte gratis. Vår roll är också att ställa tuffa, politiska krav, skriver LUF till Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni.

DEBATT

DEBATT. I dag har Nyamko Sabuni valts till ny partiledare för Liberalerna. Vi i Liberala ungdomsförbundet vill rikta ett varmt grattis och önska dig lycka till. Partiledarskapet för Sveriges liberala parti är ett av de finaste och viktigaste förtroendeuppdrag som finns. Du har under den här processen visat att du har en genuin ambition att inkludera, förändra och vässa Liberalerna och vi tror att du också har förmågan att kunna göra just det.

Vi stöttade din konkurrent Erik Ullenhag. Inte för att vi ogillade dig utan för att vi gillade Erik. Det är inte splittrande att ha mer än en kandidat. Tvärtom är det en viktig del i den demokratiska processen att olika idéströmingar inom ett parti får representeras.

Men nu måste alla sidor förstå att processen är över. Den här partiledarstriden har tillsammans med en rad andra konflikter inom partiet de senaste åren lämnat stora sprickor i Liberalerna. Vi är ett sargat parti. Nu behöver vi alla sluta upp och jobba tillsammans för frihet och människors rättigheter istället för emot varandra.

Vi, Liberalernas ungdomsförbund, utgör 3 000 skarpa liberaler som är beredda att kavla upp ärmarna och kämpa ihop med dig och er i den nya ledningen. Hittills har vårt bidrag till Liberalernas valkampanjer varit helt avgörande för att Liberalerna fått mandat både i riksdagen och Europaparlamentet.

Det här stödet kommer fortsätta, men det kommer inte gratis. Vår roll är också att ställa tuffa, politiska krav. Här är våra fyra viktigaste krav till Liberalernas nya ledning:

  1. Liberalerna ska bli Sveriges ledande klimatparti. Att rädda klimatet, kraftigt reducera utsläppen, till och med rulla tillbaka bandet och minska den koldioxid som redan släppts ut måste vara en självklarhet för ett modernt liberalt parti. Det finns inget större hot mot människors frihet än de kriser och katastrofer som följer i klimatförändringarnas fotspår.
  2. Liberalerna ska alltid stå på den enskildes sida. Oavsett om den enskildes frihet begränsas av strukturer eller staten måste L verka för att pressa ner Sveriges extremt höga skattetryck. Den byråkrati och regelbörda som förhindrar entreprenörskap, stänger ute arbetskraftsinvandring och gör livet surt för oss medborgare måste minskas kraftigt. Liberalerna ska våga kritisera Sveriges alltför kvävande och svällande stat. Det är både rätt och avgörande för det välstånd som behövs för våra välfärdsambitioner. 
  3. Liberalerna ska vara ett idéparti, inte slava för särintressen. Alltför många partier och politiker hittar på politik för att tillgodose olika särintressen. Det kan handla om bidrag, stöd, särregleringar eller nedsatt moms på olika tjänster. Den typen av politik skadar långsiktigt de välståndsskapande krafterna men framför allt är det fel: staten ska vara neutral gentemot människors frivilliga livsval, livsstil och grupptillhörighet. Liberalerna ska föra konsekvent liberal och rättvis politik, inte syssla med särintresse-bingo.
  4. Liberalerna ska inte vara ett nationalistiskt eller inskränkt parti. Det ska alltid vara liberalers uppgift att stå upp för människors fri- och rättigheter var de än  befinner sig i världen. Det innebär att Sverige måste stå för en betydande närvaro i fredsbevarande insatser. Det innebär också att Liberalerna ska verka för att människor som flyr från krig och förtryck ska få en fristad här och att vi ska ha en optimistisk syn på den mångfald det för med sig. 

Nyamko Sabuni, vi i Liberala ungdomsförbundet är redo att sluta upp bakom dig. Tillsammans ser vi fram emot att ta strid sida vid sida mot både statens förtryck och socioekonomiska orättvisor. Nu behöver vi ena partiet. Det gör vi tillsammans. Grattis!


Joar Forssell, förbundsordförande LUF
Romina Pourmokhtari, förste vice ordförande LUF
Simona Mohamsson, andre vice ordförande LUF


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Liberalernas nya partiledare

LÄS VIDARE

DEBATT Sabuni, kommer du söka stöd hos SD?

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalernas nya partiledare

Nyamko Sabuni

Liberalerna

Joar Forssell

Luf, Liberala ungdomsförbundet

Erik Ullenhag

Politik