Åkesson fortsätter att förenkla och polarisera

Slutreplik från Martin Nordin invandring och kriminalitet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-19

Åkesson blandar i ställer ihop korten när han beskriver det som att man inte kan ha bristande integration utan invandring. Slutreplik från Martin Nordin.

SLUTREPLIK. Jimmie Åkesson framför åsikten att dålig integration är en bortförklaring till brottslighet. Så kan man givetvis tycka. Personligen anser jag att sambandet mellan invandring, integration och brottslighet är komplext och inget man kan dra tvärsäkra slutsatser kring.

Åkesson väjer för nyanser och komplexitet. Invandring kan vara en orsak till brottslighet utan att vara ”felet”.

Låt mig använda en liknelse för att förklara hur jag tänker: Är det regnets fel om ett tak läcker och orsakar fuktskador? Självklart inte, läckorna i taket är problemet. Är det då invandrarnas fel att de hamnar i segregerade område, barnen går på segregerade skolor och arbetsmarknadsintegreringen är långsam. Nej, det är givetvis omständigheternas fel. 

 

Åkesson blandar i ställer ihop korten när han beskriver det som att man inte kan ha bristande integration utan invandring.

Givetvis inte, för en plattityd är inget argument. För i själva verket är det tvärtom vilken erfarenhet från andra länder visar; man kan ha invandring utan bristande integration.

 

Men Åkesson har rätt i en aspekt. Sverige har upplevt en omfattande asylrelaterad invandring som utmanat integrationspolitiken. Att hjälpa flyktingar med tunga emotionella bördor kräver omfattande integrationsåtgärder.

Och i detta avseende har politiken definitivt misslyckats: För samtidigt som flyktinginvandringen ökat, har samhället inte riktat större resurser på integrationen.

 

På en annan viktig punkt har Åkesson dock fel. Sprängningarna och skjutningarna är inte toppen av isberget. För en viktig poäng i mitt tidigare inlägg var att även om gängbrottsligheten ökat, har brottsligheten som helhet inte ökat.

Betydelsen av kulturella faktorer tenderar också att överdrivatas. Exempelvis finns det invandrargrupper som har haft svårigheter i Sverige men som har lyckats bättre i andra mottagarländer, vilket tyder på att kultur inte är problemet.  

 

Slutligen, oavsett vad som orsakar brottslighet bör Åkesson fokusera på att hitta lösningar i stället för att polarisera. Spelar det verkligen någon roll om felet ligger i invandringen eller integrationen? 

Vi kan inte göra invandringen ogjord, och återvandring är ofta orealistiskt, särskilt när de som begår skjutningar ofta är födda och uppvuxna i Sverige.

För övrigt är jag av den bestämda åsikten att även forskare får ha åsikter och värderingar. Att utesluta forskare från debatten gynnar ingen. Jag antar att du, Jimmie, inte anser att forskarnas röster är överflödiga?


Martin Nordin, docent i nationalekonomi, Lunds universitet 

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.