SD:s rysskopplingar är en akut säkerhetsrisk

Debattörerna: Sverige är i fara – och ansvaret faller på regeringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Statsministern vilar sitt regeringsunderlag på ett parti som lever utan spärrar mot rysk informationspåverkan. Svensk säkerhet står på spel, skriver Andreas Johansson Heinö, Carl Melin, Patrik Oksanen, Daniel Poohl, Willy Silberstein, Ulrica Schenström och Jan Scherman.
Statsministern vilar sitt regeringsunderlag på ett parti som lever utan spärrar mot rysk informationspåverkan. Svensk säkerhet står på spel, skriver Andreas Johansson Heinö, Carl Melin, Patrik Oksanen, Daniel Poohl, Willy Silberstein, Ulrica Schenström och Jan Scherman.

DEBATT. Sverigedemokraterna måste bryta dubbelspelet med den ryssvänliga alternativa mediemiljön. Det är Sveriges säkerhet som står på spel i det värsta läget sedan andra världskriget.

Lägesbeskrivningen är inte vår, utan statsminister Ulf Kristerssons (M). Statsministern vilar sitt regeringsunderlag på ett parti som lever utan spärrar mot rysk informationspåverkan och pro-ryska alternativa mediemiljöer och vars agerande allvarligt skadar svenska intressen.

Flera av oss som skriver under denna debattartikel ser också andra skäl till att ifrågasätta Sverigedemokraternas inflytande.

Men i dagsläget är det symbiosen med ryska intressen som är direkt och akut farlig.

Att Chang Frick, som bland annat dyker upp som programledare hos SD:s propaganda-tv Riks (som är en del av partiets kommunikationsavdelning), betalade Rasmus Paludans demonstrationstillstånd är bara toppen av isberget.

Riks har själva eldat på koranbränning, bland annat genom ett klipp med rubriken ”Behövs mer koranbränningar i Sverige”. Det har setts av över 240 000 tittare.

Frick själv dyker upp i Erdoganmask i ett filmklipp som är döpt till ”Är det Erdogan som bestämmer i Sverige?”. I klippet säger han om Rasmus Paludans kommande koranbränning att han tycker att ”det är roligt”, när det blir ”full cirkus”.

Och som av en händelse skrev Frick på Twitter i somras: ”Det vore ju väldigt tråkigt om Paludan nu fick för sig att elda koranen utanför Turkiets ambassad”.

Jimmie Åkessons reaktion har varit att det inte ”finns någon koppling till SD”. Men banden mellan partiet och ytterhögerns ryss-kopplade alternativmedier är i själva verket starkare än på länge.

SD:s regionråd i Dalarna, Kent Ekeroth, ligger bakom bloggen Samnytt (tidigare Avpixlat) som haft Egor Putilov som chefredaktör. Putilov får inte komma in i riksdagen, enligt riksdagsförvaltningen på grund av kontakter med rysk underrättelsetjänst.

Ekeroth själv har en historia av att medverka hos RT, Russia Today, samma RT som Chang Frick haft frilansuppdrag för.

Samnytt delar tv-studio med Exakt24. En reporter därifrån var inblandad i skeendet som ledde till koranbränningen. Chefredaktör för Exakt24 är förre SD-riksdagsledamoten Erik Almqvist, som åkt på ”valobservatörsresa” till Krim och stöttat den ryska ockupationen.

Chefredaktör för systerpublikationen Insikt24 är en SD-kommunpolitiker. Exakt24 och Insikt24 ingår båda i Nya Tider-gruppen, som har nära förbindelser med familjen Dugin.

Pappa Alexander är den ideolog som haft störst påverkan på västeuropeisk högerextremisms Kremlvridning.

Nya Tider har haft tysken Manuel Ochsenreiter som profilerad skribent. Ochsenreiter som deltog i bokmässan i Göteborg, har i polsk domstol pekats ut som finansiär av sprängdåd i västra Ukraina (som skulle skapa konflikt med Ungern) och avled i landsflykt i Moskva efter en hjärtattack.

Även den i Finland av Högsta domstolen dömde påverkansaktören Johan Bäckman, som varit Nordenchef för en tankesmedja i Kremls presidentadministration, har dykt upp i spalterna.

Och så var det här med tv-studion som Samnytt och Exakt24 delar på. Den drivs av en tidigare politisk sekreterare för SD i riksdagen, som tvingades sluta när det uppmärksammades att han hyllade Putin och spelat in propaganda för ett nazistiskt parti i sin trädgård.

Före valet satt dåvarande partisekreterare Richard Jomshof i just den studion, i samtal med Ekeroth, och spred bilden av att valfusk i Sverige skulle kunna stjäla segern från SD.

Berättelsen om osäkra svenska val, och att vi behöver ryska valövervakare - den idén fördes fram redan före valet 2018 av Chang Frick och Nya Tider.

Yttrandefriheten är tydlig och inom dess ramar är det vi listat lagligt, vilket vi inte ifrågasätter.

Men samma yttrandefrihet ger oss också rätten att kritisera aktionerna på grund av att SD genom sin passivitet legitimerar de uppenbara ryska kopplingarna.

Vi avstår från att värdera hur detta påverkar Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, men vi kan konstatera att aktionerna från ytterhögerns ryss-kopplade alternativmedier lett till att svenska intressen, ekonomi, liv och hälsa just nu hotas på flera platser i världen; bojkotter mot svenska varor, uppmaningar till cyberattacker och ökad hotbild mot svenska beskickningar.

Ansvaret för Sveriges säkerhet faller på regeringen som fattar gemensamma beslut. Åkesson står formellt utanför regeringens kollektiva beslutsfattande, men han ingår i regeringsunderlaget och därmed också i ledningen av Sverige. Det ansvaret förpliktigar.


Andreas Johansson Heinö, doktor i statsvetenskap och förläggare Timbro förlag.
Carl Melin, doktor i statsvetenskap och socialdemokratisk debattör
Patrik Oksanen, journalist och senior fellow på tankesmedjan Frivärld
Daniel Poohl, vd och ansvarig utgivare Expo
Willy Silberstein, f.d. journalist
Ulrica Schenström, vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores
Jan Scherman, diversearbetare och tidigare vd på TV4


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: