Jag ska få stopp på fusket med bidrag

Johan Pehrson: Det kommer jag att prioritera som arbetsmarknadsminister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-11-26

Förr i tiden rånades värdetransporter. Nu rånas våra välfärdssystem. Så kan vi inte ha det. Jag har därför beslutat att en av mina huvudprioriteringar i rollen som arbetsmarknadsminister ska bli bekämpandet av denna brottslighet, skriver Johan Pehrson.

DEBATT. I dag samlas Liberalerna för landsmöte och jag har äntligen blivit vald till ordinarie partiledare.

I april var vi helt uträknade, ett halvår senare är vi ett regeringsparti. Men det är bara början på den liberala nystarten.

Nu börjar vårt riktiga arbete – en politisk offensiv för alla dem som sliter hårt i vårt land. För dem som glömmer lunchlådan i ivern att få iväg barnen till förskolan, fryser vid sidlinjen på fotbollsträningen, köper hämtpizza lite för ofta för att få livspusslet att gå ihop och vid veckans slut somnar i soffan framför Idol.

Dessa människor, som i tysthet gör sin plikt men knappt kräver sin rätt, är de verkliga samhällsbyggarna.

Deras barn ska få den bästa möjligheten att förverkliga sina drömmar, de ska känna trygghet i sin vardag och de ska kunna lita på att varenda krona de betalar i skatt går till rätt sak.

Denna offensiv, för våra samhällsbyggare, kommer jag att driva kommande fyra år.

Skolan är grunden

Bygget av det trygga och rättvisa samhället börjar i klassrummet. När skolan fungerar kan fler följa sina drömmar, och färre halkar in på kriminalitetens bana. Klarar man skolan och har något vettigt att göra på fritiden så går det i regel bra även för förvirrade unga män, oavsett om de heter Ahmed eller Anders.

Kunskapsskolan är därför den bästa socialpolitiken, arbetsmarknadspolitiken och kriminalpolitiken.

Vi prioriterar kunskapsfokus i klassrummet, ordning och trygghet i skolan och mer stöd för den som behöver det. I regeringens första budget satsas mer än fem nya miljarder på skolan under kommande år. Antalet speciallärare ska öka, de riktiga skolböckerna ska bli fler och en ny friskolelag som hindrar friskolor från att sätta vinst framför kvalitet behövs.

Den som är otrygg är inte fri

Ökat våld och otrygghet begränsar vanliga människors liv.

I Södertälje vill många inte längre gå ut på gården efter att solen gått ner. En förälder i Sandviken berättar att barnen inte vågar gå till skolan av rädsla för skjutningar. En pizzeriaägare förlorar halva inkomsten när kunderna vill undvika det våld som numera suger livslusten ur hans kvarter.

När otryggheten breder ut sig minskar friheten steg för steg. Detta är de små begränsningarnas tyranni. Den grova brottsligheten måste bekämpas – både genom rättsväsendet och genom sociala insatser.

Bekämpa välfärdsbrotten

Alla dem som sliter på i tysthet – mannen som driver tobaksaffären, handbollsmorsan som skjutsar till alla bortamatcher och studenten som går upp tidigt och cyklar till extrajobbet varje söndag – måste kunna lita på pengarna de betalar i skatt används till rätt saker.

I dag är det inte så. Tiotals miljarder försvinner varje år genom felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.

Andelen misstänkta bidragsbrott är hög. Det sker bland annat med hjälp av falska identiteter och genom att oseriösa aktörer etablerar sig i välfärden. Det undergräver förtroendet för hela vårt system och finansierar organiserad brottslighet.

Förr i tiden rånades värdetransporter. Nu rånas våra välfärdssystem.

Så kan vi inte ha det. Jag har därför beslutat att en av mina huvudprioriteringar i rollen som arbetsmarknadsminister ska bli bekämpandet av denna brottslighet.

Vi ska spränga den pipeline som går från vår gemensamma välfärd till kriminella bakom datorskärmar och excelark.

Vårt Sverige är till för de strävsamma, för alla samhällsbyggare som gör rätt för sig. Småföretagaren på hörnet, handbollsmorsan och den extrajobbande studenten. Deras skattepengar ska gå till barnens skola, farmors äldreomsorg och en ökad trygghet på gatorna. Inte till fifflare och gängkriminella.

Det kommer jag att prioritera kommande mandatperiod.


Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna samt arbetsmarknads- och integrationsminister


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.