ÅSIKT

Prostitution är kvinnoförtryck

Replik i frågan om skyddslösa sexarbetare och deras ställning inom feminismen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: AFTONBLADET/PER-OLOF SÄNNÅS
Majoriteten av alla kvinnor i världen – både i prostitution och överallt annars – vill helt enkelt inte att män ska ha samhällelig rätt att köpa kvinnor att utnyttja sexuellt, skriver debattören.
DEBATT

REPLIK. Elsa Tenderloin uppmanar feminister att sluta se den svenska sexköpslagen ”som en framgångssaga” – i stället bör vi ge plats åt kvinnor som Elsa, som är i prostitution för att hon vill det.

Problemet är att Elsa tillhör en försvinnande liten minoritet. Om Elsa fick som hon ville skulle det skada majoriteten av alla kvinnor som köps i prostitution. Det vet vi genom att se till länder med annan lagstiftning.

Tyskland hör till de länder som ser prostitution som Elsa Tenderloin vill, som arbete. Där kan kvinnor registrera sig och få tillgång till sjukersättning, med mera. Men trots att den tyska lagen funnits länge, är det mindre än 1 procent av kvinnorna i prostitution som registrerat sig.

En utvärdering frågade varförDet vanligaste svaret var att en inte alls såg det som ett arbete, utan som en tillfällig lösning på en omöjlig ekonomisk situation. En förkrossande majoritet av kvinnor som befinner sig i prostitution vill alltså komma därifrån.

Den svenska sexköpslagen grundar sig i omfattande forskning och erfarenhet, både om villkoren för kvinnor som köps i prostitution, och om kvinnors och mäns olika villkor i samhället. Det gäller både i Sverige och internationellt, för prostitution är ju en i högsta grad global företeelse, huvudsakligen av män som köper sig sexuell tillgång till kvinnor och flickor.

Det är därför den svenska sexköpslagen fått så mycket stöd, och flera länder antagit liknande lagar. Majoriteten av alla kvinnor i världen – både i prostitution och överallt annars – vill helt enkelt inte att män ska ha samhällelig rätt att köpa kvinnor att utnyttja sexuellt.

Gerda Christenson, Kvinnofronten

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sexhandel

Pride

Feminism