Debatt

Största belastningen är en destruktiv mansroll

Mona Sahlin: Om invandringen är problemet – varför lyckas kvinnorna?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi är många som har del i ansvaret för att ha svikit förorterna, skriver Mona Sahlin, tidigare partiledare för Socialdemokraterna.
Vi är många som har del i ansvaret för att ha svikit förorterna, skriver Mona Sahlin, tidigare partiledare för Socialdemokraterna.

DEBATT

Tänk om den som utsåg sig själv till den vuxne i rummet, också skulle vara beredd på att faktiskt argumentera som en vuxen.

Även om det innebär att ta ordet för att komplicera ett stort samhällsproblem i stället för att fegt luta sig mot Jimmie Åkessons skuldra.

Att utnämna invandring till en belastning är att lägga en hemsk belastning på alla människor i vårt Sverige som har en bakgrund i att vara invandrad. Så historielöst och så sataniskt uttryckt.

Alla invandrare blev med detta en grupp med påskrivna negativa effekter. Inte individer med alla de likheter och skillnader de har som människor. Eller de skillnader som finns mellan män och kvinnor. Eller var i Sverige de växer upp och under vilka ekonomiska villkor.

Och det som verkligen skaver i mig är när de stora problem med kriminalitet och våld i förorten beskrivs som enbart resultatet av en misslyckad integration.

Vi är många som har del i ansvaret för att ha svikit förorterna och haft alldeles för kortsiktiga insatser. Men Ulf Kristerssons uttalande handlar ju inte om det.

Det som beskrivs som problem utfört av unga, är ju i första hand utfört av unga män.

Medans deras systrar, uppvuxna i samma områden och som gått i samma skolor i allt större utsträckning har tagit steget in på våra universitet och högskolor.

Kvinnor tar allt mer över den högre utbildningen och där är allt oftare kvinnor med invandrarbakgrund.

Så hör du du den vuxne i rummet, är det verkligen så att det alltid är den misslyckade integrationen som är svaret på de unga männens våldsutövande? Och i så fall är det den lyckade integrationens effekt att de unga kvinnorna tar sig vidare i livet och in på utbildningar?

Kriminalitet överlag är ju ett i huvudsak manligt utövande. Och inte enbart en fråga om etnicitet.

Motorcykelgäng är våldsamma och ofta är medlemmarna inte invandrade.

Kriminalitet i förorten handlar givetvis också om fattigdom, utsatthet, radikalisering och en skrämmande likgiltighet för andra människors liv.

Men det går inte att bortse från skillnaden mellan unga mäns och unga kvinnors vägval och våldsbrott.

Kan man kanske förvänta sig att en statsministerkandidat också kan göra en analys av vad den farliga och förrädiska mansrollen lägger för krav på de unga killarna i våldets uppväxt?

Är männen (nej jag vet, inte alla män, men tillräckligt många män) en belastning? Är kvinnorna en möjlighet?

Är politiken mer än att fegt orera populistiskt tillsammans med den politiker som Ulf Kristersson lovade Heidi Fried att aldrig samarbeta med?

Moderaterna har slutligt lämnat alla ambitioner att vara den vuxne i rummet. Det var viktigare att vara en i rummet tillsammans med Jimmie Åkesson och Ebba Buch.

Mona Sahlin, tidigare partiledare för Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Ulf Kristersson

LÄS VIDARE

DEBATT: SD: C har fört Sverige närmare avgrunden

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Våldsbrott

Mona Sahlin

Moderaterna

Socialdemokraterna

Jimmie Åkesson

Vuxna i rummet