Debatt

I en pk-värld får alla barn vara sig själva

Debattören: Jag är en sån där hipsterförälder som ”experimenterar” med mina barns kön

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är ett slöseri med oss alla att fortsätta hävda vår tvåkönsnorm av flickor och pojkar där könen är varandras motsatser, skriver Kitty Störby Jutbring.

Det är ett slöseri med oss alla att fortsätta hävda vår tvåkönsnorm av flickor och pojkar där könen är varandras motsatser, skriver Kitty Störby Jutbring.

Foto: TT

DEBATT

REPLIK. Hej, alla! Jag är nog just en sån där hipsterförälder som Laila nämner, och jag känner att jag måste sätta ner foten!

Enligt Laila uppfostrar jag min två- och fyraåring i en ”förvrängd miljö” där vi ägnar oss åt ”experimenterande” med våra barn och deras könstillhörighet. Så är det inte. Däremot är det ett sjukt experimenterande och slöseri med oss alla att fortsätta hävda vår tvåkönsnorm av flickor och pojkar där könen är varandras motsatser.

Vi lär pojkar distansera sig från känslor, agera utåt, att det är ok att vara ”macho” med allt vad det innebär. Flickor tror fortfarande att deras ord och handlingar räknas mindre och att det viktigaste är ytan och att vara till lags, söt och duktig.

Detta experimenterande har pågått länge nu och vart har det fört oss? Har vi lika lön, är det lika många män som kvinnor som förtrycker, begår brott och övergrepp? Är vi trygga? Vi som jobbar normkritiskt med barn förvränger inte, vi försöker se nyktert på tillvaron. Det är våra rådande könsroller och tvåköns-tänket som förvränger så till den milda grad att unga tar sina liv.

Att få kallas hen när du vet att du är en hen är en mänsklig rättighet. Kan du som människa inte tvinga dig själv in i en av könsrollerna kan du lika gärna dö. Så snävt lever vi.

Tror någon på allvar att det finns föräldrar som tvingar på pojkar klänningar? Nej, däremot diskuteras, analyseras och funderas det i många hem, även i mitt. Varför? Jo, för att folk utanför vår dörr behandlar mina barn totalt olika beroende på vad hen har på sig för dagen. (Jag skriver ”hen” här i och med att jag har en unge med snopp och en med snippa och kan på detta vis inkludera dem båda snabbt och enkelt. Hen har flera fantastiska användningsområden, nämligen.)

Väljer vi klänning blir hen objektifierad och gullad med, byter vi till keps och blå jacka säger folk plötsligt ”coool du e!” Det är naturligtvis inget fel på ett plagg, ett tyg eller en färg, det är samhällets olika behandling utifrån dessa som förstör.

Att barn ska ”blomstra på sina egna villkor” låter ju fab! Tyvärr är det en utopi. Så länge vi är fast i dessa totalt fabricerade, snäva och bevisat livsfarliga rollerna så kan inget barn helt få blomstra.

Heja alla som orkar kämpa! Chefer, vårdpersonal, pedagoger, hantverkare, politiker ”hipsters” eller så kallade influencers … Var du än har din plattform, heja dig som orkar ta diskussionen i lunchrummet, vid läggning, i barngruppen, i kommentarsfältet ... Jag kanske är en sån där ”hipster” och i så fall är jag stolt över det.

Jag ser det utskällda begreppet ”pk” som vår enda chans till en bättre tillvaro. I en pk värld känner sig alla ok, nämligen

Vi måste framåt, förändra! Att cementera och konservera gagnar ingen. 

Jag har så mycket mer att skriva, men jag har redan grovt överskridit Aftonbladets anvisningar om textlängd. Snacka om cool hipsterförälder! Upp till kamp alla som har hand om barn där ute! Kids ska ha alla möjligheter, inte bara två!

Puss och kram från,

Kitty Störby Jutbring och medförälder Per.


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Mitt ID

LÄS VIDARE

DEBATT. Sluta experimentera – låt flickor vara flickor

ÄMNEN I ARTIKELN

Mitt ID

Hipsters

Influencers

Sexualbrott