ÅSIKT

Kyrkans flyktingförslag - en omöjlig ekvation

Replik från Stefan Olsson om Juluppropet

Stefan Olsson tycker inte att kyrkoledarnas flyktingförslag håller.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. Jag var en av dem som tidigt kritiserade Juluppropet och menade att om kyrkoledarna som står bakom uppropet får sin vilja igenom kommer Sverige att återinföra samma politik som utlöste flyktingkrisen under hösten 2015.
I sitt nya debattinlägg kallar skribenterna detta för ”desinformation”, samtidigt som man ändå erkänner att man vill återgå till det gamla regelverket.

Men vem ägnar sig åt att sprida desinformation? Den som upplyser allmänheten om orsakerna till 2015 års kris eller den som blundar för dem?

I centrum står vilka regler som ska gälla för försörjningskrav för anhöriginvandrare och om det ska vara temporära uppehållstillstånd eller inte som norm. Åtstramningen av detta är själva kärnan i den nya politik som riksdagen antog 2016. Sverige hade generösare regler än alla andra EU-länder, vilket gjorde att strömmen av asylsökande till just vårt land blev mångdubbelt större än till något annat land. Slutligen havererade denna politik helt. Regeringen var tvungen att byta fot över en natt. Vice statsminister Åsa Romson grät under presskonferensen.

Kyrkoledarna menar nu att de vill ha den gamla politiken tillbaka men inte asylkaoset. Det säger sig självt att detta är en omöjlig ekvation.


Stefan Olsson, regionråd för Moderaterna i Region Uppsala


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook