Vi fördömer Rysslands invasion av Ukraina

Replik från Samnytt om kopplingar till Putins Ryssland

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Samnytt fördömer utan förbehåll Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt kan vi kritisera andra aktörer i det globala geopolitiska spel som Ukraina blivit en bricka i. Vi och våra läsare är kapabla att hålla två bollar i luften samtidigt. Replik från Mats Dagerlind.
Samnytt fördömer utan förbehåll Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt kan vi kritisera andra aktörer i det globala geopolitiska spel som Ukraina blivit en bricka i. Vi och våra läsare är kapabla att hålla två bollar i luften samtidigt. Replik från Mats Dagerlind.

REPLIK. I Aftonbladet riktar en brokig skara tyckarprofiler anklagelser mot Samnytt för att gå Putins ärenden. Några klargöranden:

Samnytt är ingen ”blogg” utan en grundlagsskyddad medieaktör med ansvarig utgivare och utgivningsbevis.

Det oseriösa förminskandet säger mer om fingerpekarna än om oss och är ett klassiskt argumentationsfel för den som har dåligt på fötterna.

Samnytt fördömer utan förbehåll Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt kan vi kritisera andra aktörer i det globala geopolitiska spel som Ukraina blivit en bricka i. Vi och våra läsare är kapabla att hålla två bollar i luften samtidigt.

Vi tillåter oss också ifrågasätta överstatlig blockering av ryska medier av det slag totalitära stater ägnar sig åt. I demokratier anförtror man folket/väljarna mental förmåga att sovra i utbudet och skilja information från propaganda, sanning från lögn.

Vi fördömer inte yttrandefrihetsaktivister som Rasmus Paludan eller kurdiska organisationer när de inom ramen för svensk grundlag retar upp Turkiets halvdiktator Erdogan – även om det krockar med våra makthavares ambitioner att ansluta Sverige till Nato.

Det är en alltmer sliten och ihåligt klingande konspirationsteori att allt som går vänsterliberala politiska intressen emot i väst kan skyllas på Putin och ryska påverkansoperationer – ”fel” beslut om Brexit, ”fel” val av president i USA eller, som här, Turkiet- och islamkritiska manifestationer.

Övriga aktörer som räknas upp får naturligtvis svara för sig, men, givet den undermåliga argumentationen byggd på guilt by association för att leda i bevis att Samnytt skulle styras från Kreml, finns skäl att ifrågasätta anklagelserna generellt.

Det är skrämmande att man ovanpå den totalitära blockeringen av utländska medier nu också kräver bojkott av inhemska medier.

Vad blir nästa steg – att släcka ned Samnytt från nätet? Tvinga Internet-leverantörerna att blockera även oss? Vad skiljer i slutet på detta sluttande plan i så fall Sverige från Ryssland?


Mats Dagerlind, ansvarig utgivare Samnytt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE