Debatt

Hylla Malmös företag – nu gör ni tvärt om

Centerpartiet: Styret i staden bidrar till ett dåligt företagsklimat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De styrande partierna i Malmö har länge drivit en politik som gör det svårt för stadens företag att växa. Staden sjunker stadigt i Svenskt näringslivs ranking över företagsklimat i Sverige och ligger nu på rekordlåga plats 172, skriver Charlotte Bossen.
De styrande partierna i Malmö har länge drivit en politik som gör det svårt för stadens företag att växa. Staden sjunker stadigt i Svenskt näringslivs ranking över företagsklimat i Sverige och ligger nu på rekordlåga plats 172, skriver Charlotte Bossen.

DEBATT

DEBATT. Företag som får råd och stöd av Malmö stads ”Tillväxt Malmö” får inte konkurrera med kommunal verksamhet. Det bestämde kommunstyrelsen i onsdags. I dag är det världsentreprenörsdagen.

Kommunledningen borde använda dagen för att hylla våra företag och lägga förslag för att förbättra företagsklimatet, inte försämra.

Malmö är byggd av hårt arbetande företagare. Entreprenörsandan genomsyrar staden. Spelföretag, torghandlarna på Möllevångstorget, falafelkiosker, orientaliska varor i Rosengård, innovativa startups i Västra Hamnen och brödtillverkning är bara några exempel.

Företagen har bidragit till att utveckla Malmö till en dynamisk och kontinental framtidsstad. De skapar jobb, skattekraft och tillväxt.

Fyra av fem jobb skapas i våra små och medelstora företag. Och nu behövs stadens företag mer än någonsin. I kölvattnet av coronapandemin  är arbetslösheten i Malmö högst i landet. Drygt 17 700 Malmöbor saknar ett jobb, nästan 5 000 fler än i februari, en massiv siffra i en stad som redan innan pandemin brottades med en omfattande utanförskapsproblematik.

Beslutet om att inte tillåta de företag som får stöd av ”Tillväxt Malmö” att konkurrera med kommunal verksamhet är tyvärr inte överraskande. De styrande partierna i Malmö har länge drivit en politik som gör det svårt för stadens företag att växa. Staden sjunker stadigt i Svenskt näringslivs ranking över företagsklimat i Sverige och ligger nu på rekordlåga plats 172.

Många företagare vittnar om att kontakten med Malmö stad är tung och svårdriven. Det kan vara både dyrt och svårt att få och behålla olika typer av tillstånd. Handläggarna på olika kommunala myndigheter samarbetar inte med varandra. Hårt arbetande företagare får därför lägga mycket tid på att försöka navigera mellan olika myndigheter.

Många företagare upplever också att Malmö stad inte lyssnar på dem när de kommer med förslag på hur staden hade kunnat utformas.

Med vårt strategiska läge i Öresundsregionen och närheten till Europa är Malmö en affärsintressant stad för många. Malmö borde vara landets bästa stad att driva företag i. För att det ska bli möjligt behöver mycket göras. Staden borde ta ett första steg mot att bli en mer företagsvänlig kommun genom att:

  • Slopa kommunala tillsynsavgifter.
  • Förenkla och snabba på ansökningsprocesserna för företag som behöver olika typer av tillstånd.
    Involvera företag mer i utformningen av staden.
  • Efter pandemin inför en friare reglering av nattklubbar och längre öppettider.
  • Efter pandemin inför en friare reglering för uteserveringar och foodtrucks.
  • Möjliggör för upphandling i mindre skala från lokala leverantörer i kommunen.

Centerpartiet har vid många tillfällen lagt förslag för ett bättre företag i staden, förslag som ofta röstas ner. Vi kommer fortsätta lägga dessa förslag. Malmö behöver en företagsvänlig politik. En politik som stödjer hårt arbetande entreprenörer. För utan företag inga jobb.


Charlotte Bossen, gruppledare i kommunfullmäktige (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Malmö

LÄS VIDARE

DEBATT Malmös skattepengar får inte gå till sabotage

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Centerpartiet

Näringspolitik