Debatt

Guteland, svårt att ta din politik på allvar

Slutreplik från KD om klimatförhandlingarna i EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om europeisk industri slås ut, kommer marknaden tas över av aktörer som har långt lägre klimatmål än Europa. Därför måste också klimatpolitiken värna europeisk konkurrenskraft, skriver europaparlamentarikerna Sara Skyttedal och David Lega (KD).
Om europeisk industri slås ut, kommer marknaden tas över av aktörer som har långt lägre klimatmål än Europa. Därför måste också klimatpolitiken värna europeisk konkurrenskraft, skriver europaparlamentarikerna Sara Skyttedal och David Lega (KD).

DEBATT

SLUTREPLIK. Socialdemokraternas Jytte Guteland duckar centrala frågeställningar när hon replikerar på vår text om de kommande klimatförhandlingarna.

Kärnan i vår kritik förblir obesvarad, nämligen att orealistiska förhandlingsbud riskerar försvåra ett redan mycket kritiskt läge när det gäller att komma överens om EU:s klimatpolitik.

När Europaparlamentet förra året ställde kravet att EU:s målbild bör vara att minska utsläppen med 55 procent till 2030, lyfte Guteland själv fram detta som en stor framgång. Sedan dess har EU-kommissionen också anslutit sig till linjen. 

Uppenbarligen blev det i samma stund en politik som blev alltför ”mainstream” för Guteland, som nu plötsligt väljer att toppa detta bud och utifrån den förhandlingsposition hon nu tilldelats i stället föreslå en 65 procentig utsläppsminskning. Ett förslag som tydligt avfärdats av den ansvarige EU-kommissionären Timmermans, som tillhör samma partifamilj som Guteland själv.

Sanningen är den att 55-procentskravet fortfarande inte har tillräckligt stöd bland medlemsländerna. Och så än mindre nu, givet pandemin och den ekonomiska kris som följer i dess spår.

Att Guteland dessutom vill stryka den ekonomiska konsekvensanalys av olika målsättningar som föreslås av EU-kommissionen – ja, det gör hennes förslag rent destruktivt.

Om europeisk industri slås ut, kommer marknaden tas över av aktörer som har långt lägre klimatmål än Europa. Därför måste också klimatpolitiken värna europeisk konkurrenskraft. Att Guteland vägrar relatera till detta, eller till det faktiska förhandlingsläget bland medlemsländerna, gör sammantaget att det är svårt att ta hennes föreslagna politik på allvar.


Sara Skyttedal, europaparlamentariker (KD)
David Lega, europaparlamentariker (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sara Skyttedal

LÄS VIDARE

DEBATT Godhetsposerandet i EU tjänar inget till, S

ÄMNEN I ARTIKELN

Sara Skyttedal

David Lega

Kristdemokraterna

EU-kommissionen

EU

Europa

Klimatförändringar