Debatt

Skyddsombud räddar liv – ändå är de hotade

Arbetsmarknadsministern: Vi fortsätter kämpa för en trygg arbetsmiljö

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En del partier vill utreda de regionala skyddsombuden, trots att två statliga utredningar kommit fram till att de utgör en viktig resurs i arbetsmiljöarbetet. Andra partier som SD vill avskaffa de regionala skyddsombuden helt, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Anna Johansson (S).
En del partier vill utreda de regionala skyddsombuden, trots att två statliga utredningar kommit fram till att de utgör en viktig resurs i arbetsmiljöarbetet. Andra partier som SD vill avskaffa de regionala skyddsombuden helt, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Anna Johansson (S).

DEBATT

DEBATT. Nu står det klart att en majoritet i riksdagen kommer att stoppa regeringens förslag om utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombuden. Det är djupt beklagligt. Skyddsombuden är viktiga, ja deras arbete kan ytterst handla om liv och död. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta stå på skyddsombudens sida och kämpa för att ge dem bättre möjligheter att göra sitt livsviktiga jobb.

Under de senaste månaderna har skyddsombud runt om i landet stridit för arbetstagarnas rätt till skyddsutrustning i bland annat sjukvården, i äldreomsorgen och i lokaltrafiken. Skyddsombuden har genom särskilda skyddsronder säkerställt att medarbetare inom våra samhällsviktiga verksamheter, där såväl sjukvården som handeln ingår fått rätt utrustning och utbildning för att minska smittrisken.

Den här krisen har verkligen visat oss hur viktigt det är med en fungerande samverkan mellan skyddsombud och arbetsgivare. Skyddsombuden gör varje dag insatser för att du och jag ska kunna känna oss trygga på jobbet.

På alla arbetsplatser med fler än fem anställda ska det i dag finnas ett skyddsombud. Samtidigt jobbar allt fler arbetstagare på arbetsställen som saknar ett lokalt skyddsombud. Rörligheten på arbetsmarknaden och allt fler företag med få anställda är några av orsakerna till att det saknas skyddsombud på många arbetsplatser.

Under flera års tid har regeringen arbetat för att stärka det lokala arbetsmiljöarbetet. En arbetsmarknad i förändring kräver nya politiska beslut för att vi ska kunna bibehålla en hög skyddsnivå i arbetsmiljöarbetet.

Ett av förslagen som den statliga utredningen om ”Ett arbetsliv i förändring” förordade redan 2017 var att ge regionala skyddsombud utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser med kollektivavtal. En liten förändring i lagstiftningen som skulle möjliggöra för en bättre arbetsmiljö på alla de arbetsplatser som saknar ett eget lokalt skyddsarbete.

Under de senaste åren har vi fört samtal med alla partier i riksdagen om behovet av att ge de regionala skyddsombuden bättre möjligheter att göra sitt jobb.

Inte minst mot bakgrund av det höga antalet dödsolyckor i arbetslivet har det varit angeläget att göra något för att öka tryggheten och säkerheten på våra arbetsplatser. I snitt dör en person i veckan på jobbet i Sverige. Det är helt oacceptabelt. Inget annat än en nollvision kan gälla för dödsolyckor i arbetslivet.

I våras lade regeringen förslaget om att ge regionala skyddsombud utökad tillträdesrätt på riksdagens bord. Ett förslag som på riktigt skulle göra något för att förhindra att fler arbetstagare blir sjuka, skadar sig eller dör av jobbet.

Tyvärr står det nu klart att vi har en politisk majoritet i riksdagen som ännu en gång fäller ett förslag som skulle förbättra tryggheten för Sveriges arbetstagare. En del av partierna vill utreda de regionala skyddsombuden, trots att redan två statliga utredningar kommit fram till att de utgör en viktig resurs i arbetsmiljöarbetet.

Andra partier som Sverigedemokraterna vill avskaffa de regionala skyddsombuden helt. Ett förslag som ursprungligen kommer från arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv och skulle slå kraftigt mot tryggheten på arbetsmarknaden.

I det starka samhället ska ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet. Vi socialdemokrater kommer outtröttligt fortsätta kämpa för en trygg och säker arbetsmiljö, för att svenska löntagare ska kunna komma hem efter jobbet – friska och hela. I det arbetet är de regionala skyddsombuden helt avgörande.


Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S)
Anna Johansson, ordförande i arbetsmarknadsutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Eva Nordmark

LÄS VIDARE

REPLIK En trygg arbetsmiljö ska gälla alla svenskar

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Nordmark

Socialdemokraterna

Arbetsmiljö

Arbetsmarknad

Sjukvård

Sverigedemokraterna

Riksdagen